Читај ми!

Ватрене улице у БиХ, 200 повређених

После целодневних нереда на улицама Сарајева, Тузле, Мостара и других градова БиХ, ситуација се у вечерњим сатима примирила. Током сукоба повређено више од 200 особа, запаљено неколико зграда градских управа и странака. Ватрогасци и полицајци и овог јутра дежурају поред демолираних објеката, пазећи да се не појави нови пожар, јавља извештач РТС-а из Сарајева.

Након целодневних нереда и насиља на улицама Сарајева, Тузле, Мостара, Бихаћа, Зенице и других градова, ситуација у Босни и Херцеговини се у вечерњим сатима смирила.

Епилог протеста јесу и више од 200 повређених особа, међу којима су и полицајци и припадници специјалних јединица, које су уз помоћ сузавца сузбиле демонстранте. Десетине људи је ухапшено.

Ватрогасци су током целе ноћи гасили преостале пожаре у Сарајеву, а очекује се да у Тузли грађани помогну комуналним радницима да очисте неред.

Током дана запаљене су зграде Председништва БиХ, влада Зеничко-добојског, Тузланског, Херцеговачко-неретванског и Кантона Сарајево, те зграде општина Зеница и Тузла.

И у Мостару су запаљене зграде градске управе и градског већа, седишта неких странака, као и две приватне куће.

У Председништву је спаљен и део архива. "Оно што је вечерас изгорело је непроцењиве вредности", рекао је саветник у Архиву БиХ Андреј Родинис за Ал Џазиру.

Претходно је председништво Босне и Херцеговине одржало хитну телефонску седницу.

"Председништво БиХ разуме огорченост грађана тешком социјалном ситуацијом те позива грађане да се уздрже од испољавања насиља. Осуђујемо хулиганске испаде и дајемо подршку органима реда на успостављању јавног реда и мира. Молимо грађане да личним примером помогну стабилизацији ситуације", наводи се у саопштењу из Председништва.

Кантоналне владе у Тузли и Зеници поднеле су оставку пред масовним демонстрацијама.

Масовно исказивање незадовољства грађана почело је пре два дана када су испред Владе Тузланског кантона изашли обесправљени радници неколико фирми, незапослени и грађани.

Демонстранти су саопштили да је данашње стање резултат "оглушивања актуелне власти на захтев радника".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару