Читај ми!

Потерница за Миловановићем ван снаге

Потерница за Манојлом Миловановићем привремено ван снаге, док се о њој не изјасне надлежни у БиХ, саопштено из Интерпола.

"Црвена" потерница Интерпола за пензионисаним генералом Војске Републике Српске Манојлом Миловановићем стављена је ван снаге до 24. фебруара, до када надлежни у БиХ треба да изнесу свој став о тој потерници.

Портпаролка Министарства унутрашњих послова Републике Српске Мирна Шоја је изјавила да је то Министарство добило одговор од Генералног секретаријата Интерпола у Лиону да ће, уколико БХ не уложи протест, након истека наведеног рока потерница ступити на снагу, пренели су бањалучки медији.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић јуче је новинарима изјавио да је МУП Српске упутио допис Дирекцији за координацију полицијских тела да се хитно обрати Генералној скупштини Интерпола у Лиону, да поступи по резолуцији која је донесена 2010. године.

Том резолуцијом је, како је објаснио, остављена могућност држави чији се држављанин налази на тој потерници, да се, уколико постоје елементи, упути протест, односно да се потерница стави ван снаге.

Потерницу за Миловановићем расписала је Хрватска на Божић ове године, а сматра га одговорним да је септембра 1995. године испалио ракету на једно село у близини Нове Градишке.

Саветник у Министарству безбедности БиХ Дамир Арнаут изјавио је раније да му није јасно који је основ био за расписивање "црвене" поернице за генералом Миловановићем.

"Интерпол никад није доставио захтев за одређивање БиХ о расписивању црвене потернице у складу са резолуцијом из Дохе. Резолуција Интерпола из Дохе из 2010. године јасно каже да ће "црвене" потернице бити расписане у случајевима геноцида, ратних злочина и злочина против човечности, осим ако се томе успротиви држава чији је држављанин лице за којим је расписана потерница", навео је Арнаут.

Милановић је до почетка распада некадасње Југославије био официр Југословенске народне армије.

Током рата у Босни и Херцеговини био је начелник Генералштаба Војске Републике Српске. Био је министар у Министарству одбране Републике Српске од 29. јануара 1998. до 1999. године.

Члан је Сената Републике Српске од 2009. године и живи у Бањалуци.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару