Тузла, обрачун са демонстрантима

У сукобима у Тузли повређена су 102 полицајца, од којих два теже. Током вечери ситуација ескалирала. Ово нису протести, него пљачке, саопштио МУП. Бачен сузавац на демонстранте, који су пробили полицијски кордон и зграду кантоналне владе обасули камeњем. У Сарајеву, Бихаћу и Зеници скупови подршке.

После сукоба полиције и демонстраната на протестима у Тузли, ситуација је вечерас мирна, а демонстрације завршене, преносе медији у БиХ. Припадници полиције још се налазе око зграде владе Тузланског кантона, а саобраћај се полако нормализује, наводи Фена.

Нешто раније, на протесту је дошло до сукоба, када је полиција сузавцем растеривала демонстранте окупљене испред зграде владе Тузланског кантона.

Први спрат зграде је уништен, а демонстранти су пљачкали радње на подручју Слатине, при чему је опљачкана и робна кућа "Омега". Портпарол МУП-а Тузланског кантона Изудин Шарић, рекао је да то "више нису протести, већ масовне пљачке". У службу Хитне помоћи у Тузли примљена су 102 тешко повређена полицајца и 28 грађана с лакшим повредама од сузавца.

Два полицајца задобила су теже повреде и упућена су у Универзитетски клинички центар Тузла.

Током протеста испред зграде Владе Кантона Сарајево повређена су три полицајца, саопштио је МУП Кантона Сарајево, али нису навели колико је грађана повређено.

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић заказао је за вечерас хитан састанак у Сарајеву због протеста радника и грађана неколико градова у Федерацији БиХ. На састанак су позвани директор Обавештајно-безбедносне агенције БиХ, министар унутрашњих послова, директор Федералне управе полиције и главни федерални тужилац, као и премијери, министри унутрашњих послова, полицијски комесари и главни тужиоци Сарајевског, Тузланског и Зеничко-добојског кантона.

Током протеста више од 6.000 незадовољних радника и грађана, који су почели јуче, каменована је зграда кантоналне владе, чија се оставка тражи, паљене су гуме, блокиране саобраћајнице, а запаљена је и застава Кантона Тузла.

Министри и запослени побегли су на споредни улаз зграде.

У нередима је лакше повређено неколико десетина грађана и полицајаца, а припадник специјалне полиције Бећир Џинић задобио је повреде опасне по живот, објавио је Дневни аваз.

Радницима пропалих фирми и незадовољним грађанима који су им се придужили, подршку су дали и демонстранти из других градова, а мањи протести одржани су и у Сарајеву, Бихаћу, Зеници, Какњу.

Незапосленост, тешко економско стање, нова радна места и начин запошљавања само су мали део проблема који муче грађане БиХ.

Ситуација се погоршала када је на демонстранте бачен сузавац, па је дошло до сукоба са полицијом, при чему је повређено неколико десетина особа - и учесника протеста и полицајаца. Пошто је и по трећи пут бачен сузавац, лекари Хитне помоћи грађанима су делили заштитне маске.

Аутобуси из других градова са грађанима који су желели да се придруже демонстрантима, заустављени су на улазу у град, па су путници из Зенице, Лукавца, Калесије, Живиница и других места кренули пешке ка Тузли.

Министар полиције Кантона Тузла Зоран Теофиловић рекао је поподне на конференцији за штампу да "полиција засад све држи под контролом иако је због предострожности и масовности протеста ангажован и већи број полицајаца из осталих полицијских управа кантона".

Он је истакао и да је полиција деловала у складу са законом и да није употребила силу, све до момента када су сукоби ескалирали.

Протести су у Тузли почели јуче уз учешће незадовољних радника пропалих приватизованих фирми, незапослене омладине и чланова борачких организација, а у сукобу са полицијом, при покушају упада у зграду Владе Кантона Тузла, као и касније на улицама, било је двадесетак повређених.

Како је тој агенцији јутрос рекао портпарол Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона Изудин Шарић, у јучерашњим немирима ухапшено је 27 особа од којих је 24 пуштено на слободу, а троје је задржано. Против пуштених подигнуте су кривичне пријаве за нарушавање јавног реда и мира, а против троје задржаних и кривична пријава због напада на службено лице.

То је био још један разлог наставка протеста чији учесници данас траже да се ухапшени пусте.
Шарић је рекао да данас није било ухапшених демонстраната.

Радници су јуче желели да разговарају са кантоналним премијером Сеадом Чаушевићем, који је најпре то одбио, затим прихватио, али није постигнут договор о броју чланова делегације која је хтела да уђе у Владу.

Влада Тузланског кантона је током преподнева упутила позив представницима фирми "Коњух", "Полихем" и "Дита" да у 13 сати дођу на састанак како би разговарали о решавању проблема с којим се радници у протесту, али и њихове фирме суочавају.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару