Читај ми!

Црна Гора добија Комисију за нападе на новинаре

Конститутивна седница Комисије за истрагу нерешених напада на новинаре у Црној Гори биће одржана данас. Због могуће застарелости у неким случајевима одмах ћемо тражити приступ појединим документима, каже председник комисије Никола Марковић.

У Црној Гори ће данас бити одржана конститутивна седница Комисије за праћење и испитивање истрага нерешених напада на новинаре, а председник комисије Никола Марковић рекао је да ће, због могуће застарелости у појединим случајевима, одмах тражити приступ појединим подацима од полиције, Агенције за националну безбедност (АНБ) и Тужилаштва.

Марковић је,  у изјави медијима, навео да ту пре свега мисли на документацију АНБ о угрожености уредника "Дана" Душка Јовановића, непосредно пре његовог убиства у мају 2004. године.

"То ће нам омогућити да без околишања имамо увид ко, кад и како је претио Јовановићу пре његовог убиства и шта је урађено да се након тих сазнања обезбеди сигурност уредника 'Дана'", рекао је Марковић.

Он је нагласио да комисију очекује велики посао и додао да Влада Црне Горе и правосудни органи треба да покажу политичку вољу за расветљавање случајева напада на новинаре. Истиче да не сумња у подршку и заједнички рад са осталим колегама.

"Сигуран сам да ће и они бити активни и одмах затражити одређене податке како би се сви укључили у велики посао који је пред нама. На тај начин тестираћемо искреност и спремност институција да нам дозволе приступ релевантним информацијама и тако убеде јавност да заиста желе да се расветле случајеви насиља над новинарима", навео је Марковић.

У комисији, поред Марковића, налази се још четири новинара, шест представника из Тужилаштва, Управе полиције и Агенције за националну безбедност, као и један представник невладиног сектора.

Комисија је формирана по узору на слично тело које постоји у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару