Читај ми!

Додик: Српска ће имати одговор на "случај Орић"

Расплет "случаја Орић" је у наставку судског поступка и срећа је што у Србији постоји професионалан однос судтства и тужилаштва за ратне злочне, каже председник РС МИлорад Додик и критикује лидере БиХ због коришћења државних институција за промоцију злочина против Срба.

Председник Републике Српске Милорад Додик замерио је политичким лидерима у БиХ, који су ових дана поводом "случаја Насер Орић", користили државне институције за промоцију злочина против Срба и најавио да ће Српска имати адекватан одговор за новонасталу ситуацију.

Додик је, наиме, рекао да Срби у заједничким институцијамам БиХ неће недоласком блокирати њихов рад јер би то штетило неким пројектима Републике Српске, као што је гасовод "Јужни ток".

"Али ћемо свакако одмеравати наше понашање и поступке кроз одлучивање у Савету министара БиХ и показати своје ставове", рекао је Додик у интервјуу за "ЕуроБлиц", поводом подршке коју су бошњачки политички лидери протеклих дана давали ратном команданту Сребренице Насеру Орићу и његовим сарадницима.

Српско државно тужилаштво расписало је међуародну потерницу за Орићем и ратним начелником полиције у Сребреници Хакијом Мехољићем због ратних злочина над српским цивилима 1992. године у Подрињу, а они су одмах затражили заштиту од бошњачких политичких лидера.

Додик је посебно апострофирао лидере Социјалдемократске партије БиХ Златка Лагумџију и Савеза за бољу будућост Фахрудина Радончића.

Упитан да ли ће раскинути партнерство са Лагумџијом, Додик је рекао да његова СНСД има "веома широко" партнерство са СДП-ом и да зато не може бити условљено овим поступком. Сматра, међуитм, да је неприхватљиво то што је Лагумџија урадио у "случају Орић".

"Он је то могао да уради као председник своје партије, али је спорно то што је Орића примио и дао му подршку као министар иностраних послова БиХ. Ту функцију не би добио да није било подршке других у БиХ, не само СДП-а", истакао је Додик.

Каже да није изненађен реакцијама Лагумџије и Радончића на његове критике и поручује да ће реакције из Српске бити "још жустрије".

"Друга прича је поступак Бакира Изетбеговића, он је изабран гласовима Бошњака, њему из Републике Српске нико није дао никакву сагласност и он може да се понаша на тај начин. Али, заједничке институције које траже учешће свих и да би функционисале не трпе понашање као што су то демонстрирали Лагумџија и Радончић. Ми то нећемо толерисати", истакао је Додик.

Додик је рекао да расплет "случаја Орић" види у наставку судског поступка и да је сва срећа да у Србији постоји професионалан однос судства и тужилаштва за ратне злочине и да је њихов легитимитет обезбеђен кроз процесе које су водили против Срба.

"Треба веровати суду у Србији. Свака земља на коју Орић ступи дужна је да га заустави и преда суду који га тражи. Уколико наставе у Федерацији БиХ да га штите, опсег Орићевог кретања биће од Башчаршије до Маријин двора", рекао је Додик.

Говорећи о предстојећим изборима, Додик је рекао да себе види поново на позицији кандидата за председника Српске, не зато што му је, како је рекао, то преко потребно, већ зато што жели да настави политику очувања Српске и зато што је СНСД показао да то ради најбоље.

"Морамо развити јачу свест људи о потреби да морају чинити нешто добро за себе и за државу, а не само да очекују од државе да својим фондовима и дотацијама помаже и буде у социјалној улози. Морамо више да радимо да нам не остану запуштена поља, јер Српска има сјајне могућности у пољопривреди, а увозимо огромне количине хране", истакао је Додик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару