Читај ми!

Словенија, афлатоксин у млеку

Четири пута већа количина афлатоксина од дозвољене откривена у млеку са фарме у Словенији. Утврђено да је фарма користила сточну храну од неиспитаног кукуруза, који је пореклом из Хрватске. У пет места забрањена употреба овог млека.

У млеку са фарме на северозападу Словеније откривене су количине афлатоксина које четири пута прелазе дозвољене вредности.

Како је саопштено јуче, Управа за безбедну храну је забранила употребу некуваног млека из "млекомата" у пет места у Словенији јер је у њему нађен канцерогени афлатоксин.

То је млеко из уређаја за продају свежег млека у Љубљани, Камнику, Мостама код Коменде и у једном пољопривредном добру у Горењској, које је продавало млеко млекарама, саопштила је управа.

Утврђено је да је фарма сточну храну од кукуруза, узрочника појаве афлатоксина, купила у локалној пољопривредној задрузи која је кукуруз набавила у Хрватској, изјавила је директорка словеначке ветеринарске управе Вида Чадонич Шпелич.

Према њеним речима, кукуруз није био испитан приликом увоза, јер је Хрватска лане постала чланица Европске уније.

Кукуруз вероватно потиче из силоса где је дошло до неправилности приликом складиштења, па су се у сточној храни развили афлатоксини.

Фарма је млеко продавала само једној млекари, што јој је сада забрањено, преноси агенција ХИНА.

Афлатоксин је канцероген и може деловати на оштећења јетре ако се конзумира у већим количинама. Откривен је почетком недеље и у шест "млекомата" у Љубљани и околини.

Анализа узорака сточне хране са фарме која је млекоматима испоручивала млеко показала је да су концентрације афлатоксина биле неколико пута веће од дозвољених. И у том случају радило се о кукурузу купљеном у Хрватској.

Млекомати су уређаји за продају свежег, некуваног млека. Има их много у Европи, а посебно у Италији.

Све их је више у Словенији где се о њима старају локални прерађивачи млека који су одговорни и за исправност тих уређаја.

Млеко се у млекоматима чува на четири степена Целзијуса, а гарантује се да је свеже, анализирано и проверено.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару