Читај ми!

Перковић враћен у Минхен

Јосип Перковић враћен је из Нирнберга у минхенски затвор. Суђење Перковићу пред немачким судом требало да почне у јуну, рекао је његов адвокат Петер Вагнер.

Бивши функционер југословенске и хрватске тајне службе Јосип Перковић, који је пре седам дана изручен Немачкој због сумње да је умешан у убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића, враћен је из Нирнберга у минхенски затвор, потврдио је његов немачки адвокат Петер Вагнер.

Вагнер је агенцији Хина рекао да би суђење Перковићу пред немачким судом требало да почне у јуну.

"У минхенском затвору Стадлехему очито су спроведене неке мере које би гарантовале безбедност Јосипа Перковића, тако да је он данас из Нирнберга, где је боравио последњих дана, враћен у Минхен", рекао је Вагнер.

Хрватски портал Дневно објавио је јуче да је Перковић у минхенски затвор враћен након што је, из безбедносних разлога, испражњен читав блок у коме се он сада налази. Иначе, Перковић се налази у веома строгом притвору, где су посете чланова породице могуће само уз посебну дозволу истражног судије који може али и не мора да их одобри.

Вагнер је рекао да није био у контакту са својим клијентом, као и да суд још није одлучио о могућности да Перковића пред немачким правосуђем заступа његов хрватски адвокат Анте Нобило.

Перковић је, према наводима хрватских медија, у нирнбершки затвор пребачен из безбедносних разлога пошто у минхенском има много затвореника из Хрватске и некадашње СФРЈ, па је претила опасност од вербалних и можда физичких напада.

"С обзиром на то да је за суђење надлежан Виши земаљски суд у Минхену, на којем је вођен и први процес повезан с убиством Ђурековића, логично је да Перковић буде смештен у Минхен", рекао је Вагнер.

Он је рекао и да ће стратегија одбране Перковића бити заснована на побијању исказа бившег оперативца југословенске Службе државне безбедности Винка Синдичића, на основу чијег сведочења је 2008. Крунослав Пратес осуђен на доживотну робију због убиства Ђурековића.

Перковић је Немачкој изручен 24. јануара, а дан касније немачки суд му је одредио притвор.

Портал Дневно објавио је данас да Немачка очекује и изручење Здравка Мустача, који је био надређен Перковићу, као и да је питање дана када ће се то догодити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару