Читај ми!

БиХ неће испоручити Орића

Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао да БиХ неће своје људи испоручити Србији и истакао да је Насер Орић прошао врло темељиту истрагу у Хагу. Према споразуму две земље грађани се могу процесуирати само у БиХ, а Србија може доставити евентуалне доказе, рекао Изетбеговић.

Поводом најаве да би Србија могла да распише потерницу за ратним командантом Сребренице Насером Орићем, члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је рекао да БиХ неће своје људи испоручити Србији.

"Орић је прошао врло темељиту истрагу у Хагу и та је истрага завршена. Нема говора да му може бити поново суђено за исте злочине ни у БиХ, а посебно у Србији", рекао је Изетбеговић, након што је у Председништву разговарао са Орићем и Смајом Манџићем који су, по сопственом признању, ту дошли да траже заштиту од могућег изручења.

Изетбеговић је рекао да, уколико Србија жели да поправи односе са БиХ и да ступи у Европску унију, треба да "размисли о начину понашања према грађанима БиХ", пренела је агенција Фена, а преноси Танјуг.

Изетбеговић је цео случај повезао са кампањом уочи ванредних парламентарних избора у Србији, рекавши да Србија не треба да "прави своје кампање за наредне изборе преко леђа браниоца БиХ".

Најавио је да ће лично у наредном периоду успоставити низ контаката са Србијом у циљу кориговња односа те земље с БиХ. "Реч је о једном новом притиску србијанских власти на браниоце БиХ, који је противан садржају и суштини протокола која су потписала два Тужилаштва ове две земље", рекао је Изетбеговић.

Према том, навео је Изетбеговић, ови људи се могу процесуирати само у БиХ, а Србија може доставити само евентуалне доказе.

Орић: Не тражимо милост, већ правду 

Орић је, након разговора са Изетбеговићем, рекао да је затражио од институција БиХ да га заштите и да уколико неко треба да га процесуира, онда је то БиХ, а не "држава која је извршила агресију на ову земљу".

"Нисмо дошли да тражимо милост, већ правду. Сви ови досадашњи притисци су покушај да Србија направи баланс, односно да се вратимо у 1992. годину. Такође захтевамо да се појачају истражне радње и гоњења оних који су починили злочине над бошњачким становништвом у Бијељини, Зворнику, Братунцу, Власеници, Рогатицу и осталим мјестима", рекао је Орић.

Први потредседник Владе у оставци Александар Вучић одбацио је раније данас Орићеве тврдње да Србија води кампању против њега због истраге о ратним злочинима у Подрињу и оценио да би завршетак те истраге био велика и важна ствар за цео регион.

Српско Тужилаштво за ратне злочине саопштило је јуче да приводи крају истрагу против Орића и још четворице држављана БиХ који се терете да су 12. јула 1992. године починили ратни злочин над девет српских цивила у местима Залазје и Доњи Поточари у општини Сребреница.

Бањалучки медији су навели да је у нападу на Залазје, којим је командовао Орић, убијено је 37 мештана, а село је запаљено.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару