Читај ми!

И вехабије "крешу" буџет?

Око 300 људи из целог региона, а највише из БиХ, отишло да ратује у Сирију у протеклих неколико месеци, пише "Вечерњи лист". Слање младих екстремиста у Сирију је тактика вехабија да се смањи број припадника покрета због финансијских потешкоћа и веће контроле, наводи лист.

На ратна жаришта Сирије је у џихад протеклих месеци отишло 300 људи из региона, пише загребачки Вечерњи лист. Наведено је да је највише бораца, њих 120, отишло из БиХ, и да због тога постоји страх грађана да би се ускоро могли суочити са радикалним екстремистима.

Ти радикални екстремисти, сматра лист, по повратку са ратишта неће имати обзира ни према коме.

Зато полиција планира хапшења у Горњој Маочи, која се сматра најважнијим регрутним центром за одлазак ратника из БиХ у џихад.

Нова акција требало би буде још јача од оне спроведене 2010. године када је 600 полицајаца из свих безбедносних служби извршило удар на радикалне групе.

Позивајући се на неименоване изворе, лист пише да би та акција требало да заузда екстремизам вехабија, а посебно оних који су младе и неискусне људе наивно окренули на погрешан пут који је постао немогуће контролисати.

Лист указује на причу да је слање младих радикала у Сирију и на слична бојишта тактика вођа да се смањи број припадника покрета у БиХ, с обзиром да вехабије имају све мање новца, а трансакције посебно прате и полицијске агенције.

Разлог томе је напад на амбасаду САД у Сарајеву који је починио новопазарац Мевлид Јашаревић. Вођама група је зато, сматра лист, све теже да држе конце у својим рукама.

Да су екстремни исламисти опасност, потврђује и изјава Игора Радојичића, председника Народне скупштине Републике Српске, који је истакао да озбиљна претња долази од радикалних исламиста.

"Мора се водити рачуна о потпуно новом чињенично-радикалном исламу, кога пре рата није било, а данас би могао да постане озбиљна претња безбедности БиХ", упозорио је недавно Радојчић.

Понашање вехабија у БиХ није по вољи ни министру безбедности Фахрудину Радончићу коме су чак и претили.

"Биће по нас много горе ако вехабизам прихвате наша деца. Ми се морамо окренути европским интеграцијама, економији, запошљавању, развоју. То су ствари које у старту смањују сваку врсту радикализма, а кад смањите радикализам, смањили сте и потенцијални тероризам", рекао је недавно Радончић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару