Читај ми!

Најстрожи режим за Јосипа Перковића

Због тежине дела за које је окривљен, бившем функционеру југословенске и хрватске тајне службе Јосипу Перковићу одређен је најстрожи режим притвора у Нирнбергу. Његов главни бранилац Анте Нобило покушава да добије потребна одобрења да посети свог клијента.

Бивши фунцкионер југословенске и хрватске тајне службе Јосип Перковић у најстрожем режима притвора у Нирнбергу чека оптужницу немачког правосуђа за умешаност у убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића, 1983. године недалеко од Минхена.

Најстрожи затворски режим за Перковића је тражило тужилаштво које га терети са тешко кривично дело помагања у тешком убиству.

Перковићев немачки бранитељ Петер Вагнер потврдио је да сада покушава да добије потребна одобрења како би његовог хрватски колега Анте Нобило могао да посети клијента.

"Господин Нобило жели да посети Перковића, али то није баш једноставно. За то морамо да добијемо дозволу надлежног истражног судије Савезног врховног суда која том захтеву може, али и не мора да удовољи. Господину Перковићу одређен је врло строг истражни затвор. Основе за одређивање истражног затвора су опасност од бега и тежина кривичног дела за које га терете - помагање у тешком убиству", рекао је Вагнер за загребачки Јутарњи лист.

Перковић је у притвору под посебно строгим режимом јер се, како наводи, очито сматра да је он централна фигура у целој причи о убиствима са којима се повезује југословенска тајна служба.

Објаснио да је тај строги режим значи да свака посета Перковићу мора бит под надзором.

"Разговор се обавезно води преко стакла, на немачком језику и у присутности службеника Земаљског криминалистичког бироа. Ако би, на пример Перковића посетио неки члан његове породице, мора бити присутан преводилац који би полицијском службенику преводио њихову коверзацију", навео је Вагнер.

Адвокат Вагнер подсећа и да је Перковић јуче пребачен из затвора у Минхену у Нирнберг јер у овом првом има превише затвореника пореклом из Хрватске и других земаља са одручја бивше Југославије.

Вагнер је прецизирао да Перковић код себе имао само личне ствари и лекове, а да гардаробу могу да му доносе чланови породице. Ипак, додао је, притвореник се сам мора бирнути за прање, што је проблем, поготово ако породица није у близини притвора.

"А унутра вам се нуди затворска гардароба, плаве, мало грубље панталоне, бела мајица, плава кошља и тако даље", исприричао је Вагнер.

Како је тужилаштво дало да се наслути да ће оптужница против Перковића бити брзо подигнута, Вагнер каже да очекује да ће бити најкасније до лета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару