Читај ми!

Милановић критиковао Католичку цркву

Холокауст је најгора ствар у историји човечанства, истакао хрватски премијер Зоран Милановић приликом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста. Милановић је критиковао Католичку цркву у Хрватској што на том догађају није била представљена на високом нивоу.

Хрватски државни врх у Сабору обележио је Дан сећања на жртве Холокауста, а премијер Зоран Милановић оштро је критиковао Католичку цркву у Хрватској што није била представљена на високом нивоу.

"Било би ми драго да је Католичка црква заступљена на истом нивоу као и друге (верске) заједнице. Очито за то треба још времена", рекао је Милановић на обележавању Дана сећања којем су присуствовали највиши представници државе, али и верских заједница у Хрватској, међу којима и Српске православне цркве.

Католичку цркву представљао је модератор Надбискупског духовног стола Неђељко Пинтарић. Он је рекао да је прозивање Католичке цркве непримерено и објаснио да надбискуп загребачки Јосип Бозанић и бискупи нису могли да дођу због учешћа на седници Хрватске бискупске конференције.

Премијер Зоран Милановић истакао је у говору поводом Дана сећања да је Холокауст најгора ствар у историји човечанства и рекао да до априла 1941. и оснивања Независне Државе Хрватске у Европи није било концентрационих логора ни масовних егзекуција због вере и порекла.

"То се тог априла мења оснивањем Независне Државе Хрватске, која је у неколико седмица кренула с масовним убиствима људи друге вере и нације. Прво Срба, а одмах након тога и Јевреја", нагласио је премијер и подсетио да су против тога устале најпре десетине, а потом и стотине хиљада Хрвата.

Премијер се осврнуо и на злочине из освете после Другог светског рата.

"Догодила се освета, а пре те освете догодило се масовно убиство затвореника који су само хтели да побегну на слободу из (усташког концентрационог логора) Јасеновца. Ни то не оправдава освету која се догодила месец дана касније", истакао је хрватски премијер.

Председник Сабора Јосип Леко подсетио је на Јасеновац који, нагласио је, представља најтамнију и најнехуманију страницу у хрватској прошлости.

Комеморацији у Сабору присуствовао је и председник Иво Јосиповић, који је новинарима рекао да на Дан сећања на Холокауст сви морају да преиспитају своју савест. Додао је да то треба да учини и Хрватска и осуди злочине у Другом светском рату, посебно у логору Јасеновац.

Поводом Дана сећања, на Тргу жртава фашизма у центру Загреба постављена је инсталација "К19" уметника Златка Копљара, испред које грађани постављају каменчић или цвеће. То је скуп споменичких конструкција од опеке које су логораши направили у јасеновачком логору.

Каменчић је поставио и прослављени продуцент Бранко Лустиг, који је као дете био затворен у Аушвицу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару