Читај ми!

Нобило: Ђурековића није убио Аркан

Немачки списи откривају да Стјепана Ђурековића није убио Жељко Ражнатовић Аркан, каже Анто Нобило и додаје да су то учинили београдски криминалци црногорског порекла. Адвокат Јосипа Перковића каже да је одлуку о убиству Ђурековића донео Стане Доланц.

Анто Нобило, адвокат функционера некадашње југословенске Удбе Јосипа Перковића, поновио је да је одлуку о убиству хрватског емигранта Стјепана Ђурековића донео Стане Доланц и прецизирао да су га ликвидирали београдски криминалци црногорског порекла.

Немачки списи откривају, додаје Нобило, да Ђурековића ипак није убио Жељко Ражнатовић Аркан, како се то навелико говорило.

Адвокат Јосипа Перковића, данас изрученог Немачкој која га потражује због сумње да је убио Ђурековића, рекао је подгоричкој Атлас телевизији, преноси Бета, да је сигуран да његов брањеник неће имати поштено суђење у Немачкој.

"Судство је очигледно на неки начин од БНД-а, немачке обавештајне службе, било притиснуто. БНД има нерашчишћених рачуна са старом Удбом и Перковићем. Немачка обавештајна служба би хтела ући и реконструисати све што се дешавало на немачком тлу, а познато је да је Перковић имао највећу мрежу својих агената у целој бившој Југославији на пољу Западне Немачке", рекао је Нобило.

Додаје да "постоји и још друга назнака да је немачка служба имала намеру да стави под своју надлежност хрватску и словеначку службу државне сигурности". Међутим, каже Нобило, "Перковић је ономад то спречио када је увео Американце и Енглезе на ову територију, избалансиравши то".

Анто Нобило тврди да убиство Стјепана Ђурековића није наручио Мика Шпиљак, како би га спречио да сведочи о махинацијама Вање Шпиљка, сина тадашњег председника Председништва Југославије.

Одлуку је, каже Нобило, донео Стане Доланц, а извршиоци су, како је рекао, највероватније били београдски криминалци црногорског порекла.

"У конкретном случају они су установили оперативну акцију Дунав. Стане Доланц је отишао у Савезни савет за заштиту уставног поретка, добио потврду, и органи Савезне Удбе су организовали извршење ликвидације", објашњава Нобило.

"Када је убијен (југословенски амбасадор у Стокхолму Владимир) Роловић, а убио га је хрватски емигрант Миро Барешић, онда је Црногорска државна безбедност окупила београдске момке са асфалта, али пореклом Црногорце и ставила их на располагање за, како су они казали, осветничке акције. Они су тако постали егзекутори у неколико акција које су ишле према хрватским емигрантима", нагласио је Нобило.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару