Читај ми!

Принципу споменик и у Источном Сарајеву

У Источном Сарајеву биће подигнут споменик Гаврилу Принципу одлучио је Организациони одбор Републике Српске за обележавање сто година од почетка Првог светског рата.

Организациони одбор Републике Српске за обележавање сто година од почетка Првог светског рата, одлучио је да се у Источном Новом Сарајеву постави споменик Гаврилу Принципу.

Одлучено је да споменик буде идентичан ономе који ће бити постављен у Београду, на Калемегдану.

То је новинарима потврдио начелник Општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, истичући да се од њега и градоначелника Источног Сарајева Ненада Самарџије очекује да обезбеде све услове и место за споменик.

Вечерње новости пренеле су у четвртак да ће "грандиозан споменик" Гаврилу Принципу најкасније до јуна бити откривен у Београду на Калемегдану, у близини Споменика захвалности Француској.

Ипак, у Секретаријату за културу Града Београда речено је да није стигла иницијатива за подизање споменика Гаврилу Принципу на Калемегдану.

Како је речено агенцији Бета, такве иницијативе морају да стигну у Секретаријат за културу града Београда, а о њима одлучује Комисија за споменике и називе тргова и улица.

Иницијатива за подизање споменика Гаврилу Принципу није стигла ни у Завод за заштиту споменика културе града Београда.

У Бањалуци, Одбором за обележавање 100 година од почетка Првог светског рата данас је председавао председник Републике Српске Милорад Додик, а у раду Одбора учествовали су и други функционери РС, академици и универзитетски професори.

Додик је новинарима рекао да представници РС неће учествовати у манифестацијама које се поводом 100 година од почетка Првог светског рата организују у Сарајеву.

Централна манифестација биће на Видовдан у Вишеграду, у "Андрићграду".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару