Читај ми!

Обележавање годишњице Великог рата у Андрићграду

Централна манифестација обележавања годишњице од почетка Првог светског рата одржаће се на Видовдан у Андрићграду, каже председник РС Милорад Додик. За БиХ је најбоље да нестане, завршиће као Југославија, рекао Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће централна манифестација обележавања 100 година од почетка Првог светског рата бити у Андрићграду на Видовдан.

Додик је поновио да представници Српске у институцијама БиХ неће учествовати у манифестацијама који се организују у Сарајеву.

"Увидели смо много спекулативних места око те манифестације и наше учешће тамо разумемо само као покривање или оправдавање тих спекулација", тврди Додик.

Навео је да је "та намера видљива и из медијских наступа различитих људи који желе да свале одговорност на Србе и Србију као државу из тог времена, иако историјска грађа и све друго говори сасвим другачије", преноси агенција Фена.

"Кључно је било уклањање споменика Гаврилу Принципу с места на којем је био у Сарајеву, што нама говори да тамо не постоји добра намера за објективно представљање тог догађја и да се жели спекулисати", истакао је Додик.

Након што је данас у Бањалуци конституисан Организациони одбор од 25 чланова за припрему обележавања 100 година од почетка Првог светског рата, председник Српске је рекао да ће тај одбор направити и спровести програм обележавања почетка Првог светског рата у РС, као и заједнички програм обележавања јубилеја са Србијом.

Те активности би првенствено требало да спроводи, како је навео, академска заједница, а предвиђено је и обележавање у оквиру Андрићевог института и у школама.

Предлаже се, такође, и подизање споменика Гаврилу Принципу у Источном Сарајеву и Београду.

Додик: За БиХ најбоље да нестане, завршиће као Југославија

За Босну и Херцеговину је најбоље да нестане, сматра председник Републике Српске Милорад Додик, наводећи да ће БиХ завршити као и бивша Југославија у којој у једном моменту нису функционисали савезни органи.

Поновио је да је у БиХ проблем немогућост постизања консензуса, па и у случају пресуде Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци", које подразумева елиминисање дискриминације из Устава, као и да "зна шта се ради у Федерацији БиХ, посебно у бошњачкој популацији".

То што данас није одржана седница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, на којој је било предвиђено изјашњавање о захтеву Савета министара за разматрање по хитном поступку Предлога закона о изменама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, Додик види као однос према питању које је снажно исполитизовано у ФБиХ.

И боље је, казао је он, да се не доноси тај закон и да БиХ "нестане, када не може да се уради нешто што је логично и законито".

"Само нека се они играју", порука је коју је Додик упутио бошњачким политичарима, преноси агенција Фена.

Председник РС наводи да тај ентитет има своје законе који регулишу ту област, а да се показује да све што се доноси на нивоу БиХ "не може да функционише".

"Ту се види и амбиција да се разгради БиХ предвиђена 'Дејтоном' и прави нека друга БиХ", рекао је Додик и додао да је дејтонска БиХ "већ урушена силним наметањима одлука високог представника који су навикли Бошњаке да траже више него што пише у Уставу БиХ".

Додик тврди да се неће десити индиректан избор члана Председништва БиХ и да РС на то неће пристати, као и да се неће десити разградња Председништва БиХ, нити да ће се Савет министра претворити у владу.

Поновио је да је решење које је понудила РС у складу са одлуком о питању "Сејдић и Финци".

"Када се федерални партнери договоре нека нас позову", поручио је Додик.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару