Читај ми!

Врховни суд одобрио изручење Перковића

Немачкој ће бити изручен бивши функционер југословенске и хрватске тајне службе Јосип Перковић, одлучио Врховни суд Хрватске.

Бивши функционер југословенске и хрватске тајне службе Јосип Перковић биће изручен Немачкој, пошто је Врховни суд Хрватске одбио као неосноване жалбе на решење загребачког суда да одобри његову предају на основу европског налога за хапшење.

Како је данас објавио Врховни суд, одлука је донета у петак, али је тек данас објављена пошто ју је Суд доставио странкама у поступку.

На одлуку Жупанијског суда у Загребу од 8. јануара жалили су се Перковићев адвокат Анте Нобило, али неочекивано и Државно тужилаштво које је заступало и немачко правосуђе.

Бивше функционере југословенске и хрватске тајне службе Јосипа Перковића и Здравка Мустача Немачка тражи због сумње да су учествовали у убиству емигранта Стјепана Ђурековића у околини Минхена 1983.

Они су ухапшени почетком године када је на снагу ступио европски налог за хапшење, али су у међувремену пуштени да са слободе чекају одлуку о изручењу.

Тужилаштво је у жалби на одлуку о изручењу Перковића навело да је у том случају по хрватским прописима наступила застарелост, а исто тврди и Перковићев адвокат Анте Нобило, који је најавио да ће у случају да Врховни суд потврди изручење, поднети уставну тужбу.

Према мишљењу дела правних стручњака, она неће одложити изручење.

Ванрасправно веће Жупанијског суда у Загребу, под председавањем судије Ивана Турудића, одбило је приликом доношења одлуке аргументе одбране о застарелости тврдњом да се при доношењу захтева за изручење не испитује тзв. двострука кажњивост за 32 кривична дела наведена у каталогу европског налога за хапшење, због чега није ни улазило у утврђивање наступа застарелости.

У истом случају, веће суда у Великој Горици због застарелости је одбило да изручи Немачкој Здравка Мустача. На ту одлуку тужилаштво се није жалило, али је жалбу упутила породица покојног Стјепана Ђурековића. Суд је ту жалбу одбацио као неосновану, али се породица жалила Врховном суду.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару