Читај ми!

Шеф МОЛ-а тужио Хрватску

Председник управе "МОЛ-а" Зсолт Хернади поднео уставну тужбу против Хрватске, која је против њега расписала потерницу интерпола. Тужилаштво Хрватске сумњичи Хернадија да је с десет милиона евра подмитио бившег премијера Хрватске Иву Санадера да би мађарској нафтној компанији препустио управљачка права у хрватској "Ини".

Председник управе мађарске нафтне компаније "МОЛ" Зсолт Хернади поднео је уставну тужбу против Хрватске која је против њега расписала европски налог за хапшење и потерницу интерпола, јавили су  хрватски медији. 

Хрватско тужилаштво сумњичи Хернадија да је с десет милиона евра подмитио бившег премијера Хрватске Иву Санадера да би мађарској нафтној компанији препустио управљачка права у хрватској "Ини".

Крајем 2012. Санадер је првостепено осуђен на затворску казну због наводног примања пет милиона евра мита од директора МОЛ-а, а тужилаштво је у оптужници тврдило да је тај износ двоструко већи.

Уставни суд Хрватске, наводе локални медији, примио је тужбу шефа управе МОЛ-а пре десетак дана, али није желео да објави њен садржај. Наводно се жалио на кршење људских права, јер је нижи суд закључио да налог за хапшење може да побија тек када буде у притвору.

Крајем септембра Жупанијски суд у Загребу одредио је истражни затвор Хернадију, а његову жалбу на ту одлуку одлучио је да разматра тек када он евентуално буде ухапшен и изручен Хрватској.

Мађарска је раније одбила да Хернадију уручи позив за испитивање правдајући то заштитом националних интереса. Мађарске власти су такође навеле да су обуставиле истрагу, јер је утврђено да шеф управе МОЛ није учествовао у наводним незаконитостима.

Хрватска је пре неколико дана поднела арбитражну тужбу против МОЛ-а. Комисији УН-а за међународно трговачко право у Женеви којом је тражила да се прогласе ништавним измене уговора из 2009. о управљачким правима у "Ини" и главни уговор о плинском пословању.

Такође се тражи и накнада штете настале из тих уговора које је склопила Санадерова влада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару