Читај ми!

БиХ, највише министара по глави становника

За све нивое власти у БиХ годишње се троши тринаест милијарди марака. Због компликоване структуре власти, убраја се међу државе с веома скупом администрацијом. Када се погледају бројке, изрека да "БиХ има највише председника и министара по глави становника" више не звучи као шала.

Босна и Херцеговина, са компликованом структуром власти, убраја се међу државе с веома скупом администрацијом. Осим три председника за три конститутивна народа који се ротирају на нивоу Босне и Херцеговине, председника, владу и скупштину имају и оба ентитета. Број чиновника вртоглаво умножава Федерација, која у свих десет кантона има владу и скупштину.

У центру Сарајева Центар за заступање грађанских интереса поставио је бројач буџетске потрошње да би у сваком тренутку могло да се види колико се троши за све нивое власти.

У секунди скоро једна најнижа пензија. На свим нивоима власти - пола милиона евра на сат. Годишње тринаест милијарди марака.

"Од тога - девет милијарди путем буџета, што можете видети на бројачу, а четири милијарде путем ванбуџетских фондова, а то су пензијски фондови, заводи за запошљавање, здравствени фондови и дирекције за путеве", објашњава Дамир Мехмедбашић, извршни директор Центра за заступање грађанских интереса.

Не каже се случајно да БиХ има највише председника и министара по глави становника. Кад се сабере 70 државних институција са оним на ентитеском и кантоналном нивоу, долази се до бројке од 180.000 запослених у јавној управи.

У БиХ постоји чак 13 влада, 11 у Федерацији подељеној на кантоне, по једна у Републици Српској и Дистрикту Брчко и Савет министара на нивоу БиХ. Исто толико има и парламената, са 600 изабраних представника. На терету пореских обвезника је и скоро 200 министара, заменика, помоћника, саветника и административни апарат који их опслужује.

За институције на нивоу БиХ, које су и највећи потрошачи новца пореских обвезника, буџетом је планирано око пола милиона евра. Половина иде на плате. У Комисији за финансије и буџет задовољни су рачуницом за следећу годину.

"Овај прорачун институција је очуван и стабилан, он осигурава развој институција БиХ на оном нивоу који је потребан за наш европски пут, за наш пут ка НАТО-у и за јачање законитости и административног капацитета ових институција", каже заменик председавајућег Комисије Анте Домазет.

Међутим, Александра Пандуревић из СДС-а упозорава да ни "немачка привреда не би издржала овакву администрацију, а камоли привреда БиХ која не постоји".

"Овде се морају направити радикални резови у администрацији, смањити број институција БиХ и извршити ревизија свих институција да видимо које оправдано требају а које су вишак и да их угасимо", напомиње Пандуревићева.

Од свих буџетских корисника, Босну и Херцеговину годишње највише кошта војска.

Министар одбране у Савету министара БиХ Зекеријах Осмић указује на то да је буџет највећи с разлогом - друга министарства имају 50 запослених, а они воде бригу о десет хиљада војника.

"Тих десет хиљада војника треба хранити, треба их превести, треба направити одвојен живот и кад се погледа структура тог буџета онда ми имамо буџет као и сви други", истиче Осмић.

Република Српска финансира трећину буџета за рад заједничких институција на нивоу БиХ.

Председник Милорад Додик не штеди критике на рачун тог издатка од којег, каже, српски ентитет нема никакве користи.

"БиХ је једна накарадна земља, па је накарадна и администрација, у буџету БиХ имате 22.000 људи који примају плате. То је продуковано отимајући од РС преко 80 неких разних агенција које имају отворене систематизације, пуне се сваки дан, имају нове раднике. Међународна заједница притиска и тражи доношење буџета који покрива те трошкове с очигледном намером да што мање новца остане ентитетима, како би они сами били загушени и показали се како не могу да егзистирају", тврди Додик.

Упркос упозорењима државног ревизора, запошљавање у државним институцијама у Босни и Херцеговини не престаје. Још око четири стотине нових чиновника планирано је за 2014. годину.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару