Читај ми!

Случај "Форекс", биоскопска дворана судница

У Загребу је почео највећи судски процес у историји хрватског правосуђа, у случају "Форекс" појављује се више од 500 оштећених. Суђење се одржава у биоскопској дворани.

Припремно рочиште деветорици превараната у случају "Форекс", које је због више од 500 оштећених најмногољудније у историји хрватског правосуђа, почело је данас у загребачком Жупанијском суду који је ради тога изнајмио биоскопску дворану Студентског центра.

Део лаковерних улагача, који су "преварантима" поверавали новац уверени да ће га оплодити на међународном тржишту девиза "Форексу", очекује да ће након суђења доћи до свог новца, али има и оних који су уверени да се ни након суда за њих ништа неће променити.

Оптужница против превараната који су од 700 улагача, наводно, узели више од 130 милиона куна потврђена је крајем новембра 2012.

Четворица оптужених одмах су се нагодила, а другооптужени Горан Павловић у марту 2012. убио се у тоалету једног самоборског кафића.

На оптуженичкој клупи ће се наћи првооптужени Томислав Прлић и његових осам сарадника.

Прлић, који је у истражном затвору једно време био цимер бившег премијера Иве Санадера, терети се да је с Павловићем био организатор преварантске операције која је трајала од јула 2007. до маја 2010. године.

Ускок тврди да су преко два трговачка друштава прикупљали новчане улоге од грађана и фирми којима су обећавали зараду на међународном тржишту девиза "Форексу".

Улагачима су обећавали и до 100 одсто добити на њихове улоге, а сумњу да је реч о преварама ублажавали су исплаћујући им део њиховог новца као наводну зараду.

Адвокат првооптуженог Прлића, Горан Микуличић, није желео да коментарише случај, истичући само да је припремно рочиште неуобичајено због великог броја оштећених, преноси агенција Хина.

Биоскопска дворана позната по дневним пројекцијама, које су некада биле неизоставан део загребачке "младалачке сцене", у судницу се претворила уз надокнаду од 8.000 куна (око 1.000 евра) дневно, колико Министарство правосуђа плаћа један расправни дан.

Ипак, у Министарству се надају да ће се велики део оштећених убрзо нагодити, као што је то раније учинило око 200 преварених, па ће се случај вратити у зграду суда на Зрињевцу или барем у неки јефтинији простор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару