Читај ми!

Случај Перковић, неочекиван потез тужилаштва

На самом истеку рока тужилаштво у Хрватској уложило жалбу на одлуку Жупанијског суда о изручењу бившег шефа Удбе Јосипа Перковића Немачкој. Правни стручњаци оцењују ту одлуку скандалозном, с обзиром на то да тужилаштво треба да представља државу која је издала европски налог за хапшење, у овом случају Немачку.

Неочекивано, државно тужилаштво је практично на самом истеку рока уложило жалбу на одлуку Жупанијског суда о изручењу бившег шефа Удбе Јосипа Перковића Немачкој, а правни стручњаци двоструку улогу тужилаштва оцењују "скандалозном".

Хрватски медији су раније саопштили да се тужилаштво неће жалити на одлуку суда у Великој Горици да се Перковићев некада надређени Здравко Мустач не изручи немачком правосуђу.

Перковић и Мустач ухапшени су 1. јануара на основу европског налога за хапшење који је Немачка издала дан након што се Хрватска придружила чланству ЕУ, 1. јула прошле године.

Немачко правосуђе потражује Перковића и Мустача због сумње да су умешани у убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића, 1983. године, недалеко од Минхена.

Председник Жупанијског суда у Загребу Иван Турудић потврдио је загребачком Вечерњем листу да је жалба тужилаштва послата поштом синоћ у 19.30, последњег дана жалбеног рока, и да је у тај суд стигла јутрос.

То значи, сматра лист, да је државно тужилаштво одлучило да се до краја држи своје "шизофрене позиције" и поступа с једне стране у случају Перковић и као државно тужилаштво РХ, а не само као заступник државе издавања налога.

Део правних стручњака ту двоструку улогу тужилаштва сматра скандалозном с обзиром на то да у Закону о правосудној сарадњи у кривичним стварима са државама чланицама ЕУ, на основу којег су Перковић и Мустач ухапшени, стоји да је тужилаштво то које треба да представља државу која је издала европски налог за хапшење, у овом случају Немачку.

Подношење жалбе на одлуку о одобравању изручења Перковића, није у интересу Немачке, а тужилаштво у Загребу заправо тиме крши јасну законску одредбу, наводи лист.

Тужилаштво: Суд направио грешку

Поводом те одлуке огласило се и Државно тужилаштво, које истиче да се жалило на одлуку о изручењу Перковића Немачкој, јер сматра да је у том случају по хрватским прописима, наступила застарелост.

"Државно тужилаштво сматра да је Жупанијски суд својим решењем повредио закон и погрешно и непотпуно утврдио чињенично стање у делу који се односи на наступање застаре кривичног прогона, као апсолутне препреке за предају", наводи се у саопштењу објављеном на сајту тужилаштва.

Тужилаштво се у том случају нашло у двострукој улози - на суду су заступали Немачку, која Перковића тражи због сумње да је учествовао у убиству хрватског политичког емигранта Стјепана Ђурековића 1983. у околини Минхена, али и домаће тужилаштво које сматра да је у том случају наступила застарелост.

У саопштењу се објашњава да се убиство Ђурековића догодило најкасније 28. јула 1983, односно пре фебруара 1991. године када је због директне примене новог хрватског устава укинута смртна казна и тиме искључена могућност њене замене казном затвора у трајању од двадесет година.

У складу с тим, највећа казна коју су судови могли да изрекну била је 15 година, па је релативна застарелост наступила 29. јула 1998. године.

Жалбу Врховном суду на одлуку ванрасправног већа Жупанијског суда у Загребу јуче је поднео и Перковићев адвокат Анте Нобило.

Ванрасправно веће Жупанијског суда у Загребу одбило је раније аргументе одбране о застарелости тврдњом да се код захтева за изручење не испитује тзв. двострука кажњивост за 32 кривична дела наведена у каталогу европског налога за хапшење, због чега није ни улазило у утврђивање наступања застарелости.

Део правних стручњака, пак, ту двоструку улогу тужилаштва сматра скандалозном с обзиром на јасну законску одредбу која важи у специјалном поступку који се спроводи за европски налог за хапшење.

У сваком случају, и могућност да се закон тумачи како то чини државно тужилаштво говори о "квалитету" Закона о правосудној сарадњи који изазива тако различита и двосмислена тумачења.

Иначе, жалба на пресуду Жупанијског суда дошла је и након што је неименовани високи извор Владе Хрватске одлуку о изручењу Перковића оценио скандалозном додавши да је реч о "државном удару пиштољем на воду", што је изазвало жестоке реакције хрватске јавности.

За разлику од суда у Загребу, веће суда у Великој Горицој у истом случају је због застарелости одбило да изручи Немачкој једног од бивших шефова југословенске и хрватске Службе државне безбедности Здравка Мустача.

На ту одлуку тужилаштво се није жалило, али је жалбу упутила породица покојног Стјепана Ђурековића.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару