Читај ми!

Амфилохије: Михаило је преварант

Поглавара канонски непризнате Црногорске православне цркве митрополита Михаила, митрополит црногорско-приморски Амфилохије назива "лажним попом и преварантом". Молимо се Богу да му врати памет, јер он ради из својих личних интереса, а не из љубави према Црногорцима или према Христу и цркви Божјој, каже Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је православне вернике да, како је рекао, не обраћају пажњу на изјаве лажног попа Мираша Дедеића, додајући да се моли Богу да врати памет поглавару канонски непризнате Црногорске православне цркве (ЦПЦ) Михаилу.

Коментаришући изјаву митрополита Михаила, чије је грађанско име Мираш Дедеић, који је на Цетињу позвао вернике да се склоне од српских свештеника и да од њих не примају благослов, митрополит Амфилохије је рекао да је у питању позив рашчињеног свештеника.

"Увек позивам на мир и братску љубав, а оно што је Дедеић казао је занимљиво, јер изговоривши те речи он је несвесно поновио речи из пресуде Васељенске патријаршије. Том пресудом Дедеић је, као клирик Цариградске патријаршије, лишен свештеничког чина и искључен из цркве, односно на њега је стављено проклетство", рекао је митрополит Амфилохије листу Дан.

Према његовим речима, митрополит Михаило је таквом изјавом показао да не припада православној цркви, већ можда само некој својој верској заједници коју је прогласио за такозвану Црногорску православну цркву.

"Та његова заједница нема никакве везе ни историјски, ни по духу, ни канонски са Црногорском црквом, са Митрополијом црногорском из времена Краљевине Црне Горе. То се види и по акту њеног оснивања, јер у њему пише да се оснива верска заједница ЦПЦ 16. јануара 2000. године", навео је митрополит Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски каже да је то једна нова верска заједница и да има таквих у свету, а која је, нажалост, никла и код нас.

"Молимо се Богу да му врати памет, јер очевидно он ради из својих личних интереса, а не из љубави ни према Црној Гори, ни према Црногорцима, нити из љубави према Христу и цркви Божјој. Пошто је рашчињен и избачен из Цариградске патријаршије, он је дошао овде да обмањује, као она баба из 'Горског вијенца'", рекао је митрополит Амфилохије.

Нада се да ће грађани Црне Горе што пре препознати да се ради "о једном најобичнијем преваранту", који је око себе окупио једну малу групицу њему сличних обмањивача.

Митрополит Амфилохије је рекао да је интересантна и изјава Михаила о наводном преласку српских свештеника у редове ЦПЦ.

"Ако је он наводно Црногорац и црногорски митрополит и на томе темељи своју цркву, откуд сад тражи српске свештенике да они буду његови клирици. Свака част свакоме, свештеник је свештеник, али Дедеић гради цркву на пробисветима и пропалицама који су ту себи нашли ухлебљење", каже митрополит црногорско-приморски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару