Грчка ТВ брише име Македоније

Грчка Телевизија "НЕТ" држала је бели квадрат преко скраћенице Македоније у резултату на "семафору" током целе утакмице ове две државе на Европском првенству у Пољској. Тако је грчка репрезентација у понедељак увече играла са безименим противником.

Чини се да је гранични спор Хрватске и Словеније прави "мачји кашаљ" у односу на спор Грчке и Македоније око коришћења имена државе.

Да је тај дугогодишњи проблем постао озбиљна претња стабилним односима двеју држава доказ је и потез другог програма грчке националне телевизије "НЕТ" која је у понедељак послеподне преносила кошаркашку утакмицу између Грчке и Македоније.

Челницима националне телевизије очито се није свидио натпис у доњем левом углу екрана који је уз натпис назива земље, у овом случају МКД, приказивао тренутни резултат. Због тога су одлучили белом бојом прецртати кратицу МКД и оставити само назив своје земље (ГРЕ).

Тако је уз резултат Македоније стајала  "бела мрља", а на први поглед чинило се као да Грчка игра сама са собом.

И Македонци су овај меч схватили као пресудан за потврђивање националног поноса па су развили заставу преко целе трибине у хали спортова у Познању којом се орила македонска химна.

Политика се овим потезом грчке националне телевизије умешала и у спорт.

Утакмица између Македоније и Грчке играла се у оквиру Европског првенства у кошарци које се од 7. до 20. септембра одржава у Пољској.

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи