Стоп насиљу над медијима у Црној Гори

Највишим представницима ЕУ и САД у Црној Гори, новинари професори и активисти невладиних организација упутили апел да од политичких и правосудних званичника затраже обуставу насиља над новинарима.

Новинари, професори и активисти невладиних организација апеловали су данас на представнике држава ЕУ и САД у Црној Гори да од политичких и правосудних званичника захтевају да обуставе насиље над новинарима и обезбеде поштовање основних принципа на којима се заснива свака демократска држава.

Они су апеловали и на црногорску јавност да "допринесе одбрани слободе говора и изражавања".

"Од када је градоначелник Миомир Мугоша са сином, црногорским дипломатом Миљаном Мугошом, физички напао екипу независног дневника "Вијести", брутални притисци на тај дневник и његове представнике не престају", указује се у апелу и оцењује да ти напади "озбиљно доводе у питање владавину права".

Наводи се да се у "одбрану градоначелника и обрачун" са "Вијестима", осим, како пише у апелу, "машинерије" владајуће Демократске партије социјалиста "укључило више државних институција".

"Уместо да одговара пред правосудним органима Миомир Мугоша је амнестиран", оцењује се у писму и додаје да државно Тужилаштво покретањем истраге против уредника "Вијести" и "фалсификовањем чињеница настоји да жртву претвори у насилника".

Ограничена слобода штампе

Указује се да физички напади на новинаре, "монтирани процеси и понижења нису у Црној Гори инцидент већ континуитет једне политике која дуже време ограничава слободу штампе".

Група интелектуалаца, универзитетских професора и активиста НВО подсећа на случајеве нерасветљених убистава и напада на новинаре у

Црној Гори и на чињеницу да је против дневних листова "Дан", "Вијести" и недељника "Монитор" покренуто "више десетина судских процеса са одштеним захтевима који тренутно прелазе 13 милиона евра".

Додаје се да су судске процесе против медија покренули "представници власти и њима блиске бизнис структуре", те да су "на удару медији који информишу јавност о главним проблемима црногорског друштва, корумпираној власти, нетранспарентним пословима, криминалу и институцијама заробљеним и немоћним да се суоче са тим изазовима".

"Последњи догађаји говоре да власт у обрачуну са слободним медијима не преза ни од чега.

Пошто у Црној Гори институције нису кадре да заштите основна права и слободе, апелујемо на државе ЕУ и САД да од носилаца највећих политичких и правосудних функција захтевају да престану са насиљем над медијима и новинарима и да обезбеде поштовање основних принципа на којима се темељи свака демократска држава", закључује се у апелу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи