Годишњица устанка у знаку незадовољства

Грчка обележава четрдесету годишњицу устанка против војне хунте. Бројни грађани одали пошту студентима који су страдали када је војска упала на Политехнички универзитет у Атини. Скупови протекли у страху о нових нереда због економске ситуације и владиних мера штедње.

На данашњи дан 1973. године војска је упала на атински Политехнички универзитет да би угушила протест студената против диктатуре такозваних "црних пуковника". На више места одржани су скупови у знак сећања на тај датум и студенте који су погинули.

Тада су погинуле 24 особе, а више од хиљаду је повређено. Стотине студената је ухапшено и то је био окидач за масовне антивладине демонстрације. Годину дана касније пала је војна хунта, која је Грчком владала седам година.

Грађани Атине сећају се тог догађаја и одају почаст настадалим студентима. Ипак, међу Грцима влада велико незадовољство због све већег сиромаштва, па су зато јаке полицијске снаге обезбеђивале данашње скупове.

Неки Грци истичу да је тада владала војна хунта, а данас економска и политичка. Незадовољни су јер су сиромашни све сиромашнији а богати све богатији.

У просторијама Универзитета, из којих су пре четири деценије студенти емитовали пиратски радио-програм, окупили су се бивши новинари и техничко особље грчке државне телевизије ЕРТ, затворене у јуну, а потом трансформисане у нови јавни сервис.

"Протести студената и некадашњих радника ЕРТ-а су слични. То је демократски одговор владајућој диктатури", каже бивши радник ЕРТ-а Аристотелес Метаксас.

Ипак, недавне анкете показују да око трећине Грка жали за животним стандардом и сигурношћу коју су имали у време војне владавине.

У дубоко подељеној земљи разрешена је и мистерија убиства двојице припадника ултрадесничарске странке Златна зора.

Одговорност за напад, који се догодио 1. новембра, преузела је досад непозната милитантна левичарска организација "Борбене народне револуционарне снаге".

Реч је, кажу, о освети за убиство антифашистичког музичара Павлоса Фисаса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи