Читај ми!

Грчка, левичари преузели одговорност за убиство

До сада непозната грчка група радикалне левице, Народна борбено-револуционарна сила, преузела одговорност за убиство двојице чланова Златне зоре. Мотив убиства била је освета убијеног репера и антифашистичког активисте Павлоса Фисаса.

Народна борбено-револуционарна сила, до сада непозната грчка група радикалне левице, преузела је одговорност за убиство двојице чланова странке крајње деснице Златна зора, наводећи као мотив освету за убијеног репера и антифашистичког активисте Павлоса Фисаса.

"Ми, Народна борбено-револуционарна сила, преузимамо одговорност за политичко убиство фашистичких чланова неонацистичке партије Златна зора", навела је та група у саопштењу постављеном на грчки информативни портал "Џунгла", преноси АФП.

Портал наводи да је летак те групе пронађен по инструкцијама из анонимног телефонског позива, а био је меморисан на флеш меморији, која је стављена у пластичну врећу у предграђу Атине, Кајсаријанију.

"Напад је био чин освете за убиство (репера) Павлоса Фисаса", наводи се у летку у којем се Златна зора оптужује за убиства и пребијање миграната и левичара током протекле две године.

Чланови Златне зоре, Георгиос Фунтулис (27) и Манос Капелонис (22), убијени су хицима испаљеним са мотоцикла 1. новембра, испред просторија странке у северном предграђу Атине.

Пре тога, 18. септембра, један члан Златне зоре убио је репера и антифашистичког активисту Павлоса Фисаса, подсећа АФП.

Прошле седмице грчки министар за јавни ред и заштиту грађана Никос Дендијас упозорио је на могућност "почетка спирале терористичких напада и крвавих освета, праћених ширењем несигурности у друштву", наводи Франс прес.

Грчка влада је после Фисасовог убиства започела акцију против Златне зоре и до сада је шест чланова парламента из њених редова оптужено за припадност криминалној организацији.

Троје се налази у притвору до почетка суђења, укључујући страначког лидера Никоса Михалолијакоса, оптуженог за руковођење криминалном организацијом.

У судским списима се та странка повезује са Фисасовим и још једним убиством, као и са три покушаја убиства и бројним нападима, наводи АФП, додајући да су убиства двојице чланова странке засенила кривичну истрагу.

Ројтерс пак извештава да је подршка Златној зори после двоструког убиства, чак, порасла.

Према резултатима истраживања јавног мњења, спроведеног за дневник Прото тема, рејтинг странке порастао је на 8,8 одсто, што представља пораст у односу на 6,6 одсто подршке колико је имала у октобру.

Златна зора је ипак још увек испод 10,8 одсто, колико је та трећа по популарности странка уживала у јуну.

"Та организација затвореног Никоса Михалолијакос се изгледа опоравља после убиства двојице младића", наводи грчки дневник.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи