Тајни договори Хрватске и Словеније

Хрватска јавност забринута због преговора о граничном спору са суседном Словенијом који се воде далеко од очију јавности. Европски званичници са друге стране охрабрују "тиху" дипломатију.

Након оставке премијера Иве Санадера, кључну позицију у преговорима Хрватске и Словеније преузела је Јадранка Косор која се, по свему судећи определила, да промени стратегију преговора и окрене се "тихој" дипломатији.

Док хрватски медији спекулишу о дипломатији која се води далеко од очију јавности, Словенија и Хрватска су, према тврдњама с обе стране, све ближе решавању осамнаест година дугог спора.

Суштина "тихе" дипломатије је да су у разговоре, осим ове двојице министара спољних послова, укључени премијери и мањи број стручњака и да се инсистира на тајности рада, све док се не дође до опипљивијег резултата који ће онда бити предочен јавности, односно надлежним институцијама у обе земље.

О тајним преговорима две државе, не само да јавност у Хрватској не зна ништа, већ у детаље разговора и будућег решења граничног питања, нису упућени ни правни стручњаци који су до сада учествовали у преговорима, пише Интернет портал "Индекс".

Недавно је потврђено да академик Даворин Рудолф који је годинама био први човек Међудржавне комисије за границу више не учествује у преговорима.

Рудолф је раније опоменуо премијерку Косор да јавно изнесе детаље разговора са словеначким колегом Борутом Пахором.

Осим Даворина Рудолфа из преговора су искључени и правни стручњаци Владимир Иблер, Владимир Ђуро Деган и Будислав Вукас који су годинама били незаобилазни део преговора.

Портпарол Министарства спољних послова објаснио је за "Нови лист" да су "стручњаци консултовани пре почетка преговора и да је на темељу тог разговора утврђен правни оквир који се поштује, иако правници не учествују у разговорима, нити су о томе обавештени".

Правни стручњаци биће обавештени тек када између Загреба и Љубљане буде постигнут "висок ступањ сугласности", обећавају из министарства спољних послова.

Због спора око границе на мору блокирани су приступни прегови за улазак Хрватске у Европску унију, међутим, постоје многи оптимисти, попут комесара за проширење Олија Рена, који каже да је договор близу и да верује да "постоји политичка воља за договор око последњих сантиметара".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи