Почела изборна кампања у Грчкој

Грчки председник Каролос Папуљас потписао указ о распуштању парламента и заказао ванредне изборе за 4. октобар. Због економске кризе иде се на превремено гласање.

Председник Каролос Папуљас потписао је указ о распуштању парламента и заказивању ванредних избора у Грчкој за 4. октобар, чиме је и формално озваничен почетак предизборне кампање.

Папуљас је прошлог четвртка примио премијера Костаса Караманлиса, који га је обавестио о својој одлуци да се, услед сложене ситуације у земљи, пре свега због економске кризе, иде на превремено гласање.

Караманлис је од теретом кризе расписао изборе очекујући трећи мандант и подршку за спровођење тешких економских реформи с циљем да смањи јавни дуг и буџетски дефицит.

Будући да његова конзервативна "Нова демократија", према истраживањима јавног мњења, заостаје за пет одсто у подршци бирача у односу на Папандреуов ПАСОК, Караманлис је признао да ће бити тешко добити изборе.

"Битка може бити добијена и борићу се јачее него икада", рекао је Караманлис.

Рекао је да неће преговарати о образовању владајуће већине ако ниједна о две највеће партије не освоји довољно гласова да влада сама.

"Верујем да (неопходне економске реформе) може спровести само снажна влада, а не коалиција", рекао је он.

Караманлис је рекао да ће ако поново буде на челу владе, драстично смањити потрошњу једногодишњим замрзавањем плата и пензија, као и оштријим мерама против оних који избегавају плаћање пореза.

Караманлисова владајућа "Нова демократија" победила је на изборима 2004. године, а шест месеци пре истека четворогодишњег мандата продужила је владавину победивши на ванредним изборима септембра 2007.

Опозициони социјалистички ПАСОК има више шанси за победу на октобарском изборима, јер га, према најновијим анкетама, подржава пет до шест одсто бирача више него"Нова демократија", навела је агенција АНА.

Лидер ПАСОК-а Јоргос Папандреу је изјавио да је уверен да ће његова партија после избора водити Грчку.

У Грчкој је незапосленост нагло порасла док је економски раст брзо спласнуо - стопа незапослености у мају је била 8,5 одсто, док је Међународни монетарни фонд предвидео да ће земља ући у рецесију следеће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи