Ћирилица "подиже" мере безбедности

Након што су током протекле ноћи враћене двојезичне табле на двема институцијама државне самоуправе у Вуковару, безбедносна ситуација у том граду је подигнута на највиши степен, преноси "Јутарњи".

Безбедносна ситуација у Вуковару је подигнута на највиши степен, након што су током протекле ноћи враћене двојезичне табле на двема институцијама државне самоуправе у том граду, тврди Јутарњи лист. Ћириличне плоче су враћене на зграде државне управе и Хрватски завод за здравствено осигурање (ХЗЗО).

Полиција је, како се наводи, опколила и зграду ХЗМО, па се очекује да би и ту данас могла бити постављена нова плоча.

Представник вуковарских бранитеља окупљених у такозваном "Штабу за одбрану хрватског Вуковара", изјавио је тим поводом да они данас неће предузимати никакве активности јер имају друге преузете обавезе. А о даљим корацима везано за увођење ћирилице у Вуковару ће, како је рекао, на време обавестити јавност.

Портпарол бранитеља Вуковара Игор Гаврић је оценио "морбидним то што су ћириличне плоче враћене само дан пре сахране 11 жртава Домовинског рата у Сотину".

"Позивам све хрватске домољубе нека виде шта ради влада, а онда ће и сами знати шта треба направити", поручио је Гаврић, пренео је Јутарњи.

Вуковарски бранитељи, наиме, тврде да у том граду не живи трећина српске популације, како је то показао попис становништва 2011. године.

Према хрватском Уставу, у градовима и општинама где припадници мањина чине трећину популације стичу право на званичну употребу свог писма.

Проблем ћирилице у појединим градовима и општинама у Хрватској, посебно у Вуковару, протеклих дана је повод за инциденте које су осудили председник Иво Јосиповић и вицепремијерка Весна Пусић.

Премијер Зоран Милановић није се у четвртак, како је било најављено, састао са представницима вуковарских бранитеља јер су они одбили да дођу на разговор са премијером кога сматрају узроком "дестабилиације" у том граду.

Милановић је на сединци владе у четвртак позвао вуковарске бранитеље на разговор око увођења ћирилице истакавши да ту мало тога може бити промењено јер је реч о поштовању Закона о правима мањина.

Премијер је тада рекао да не жели да разговара са бранитељима из других хрватских градова. Вуковарски бранитељи су, међутим, поручили да не желе да разговарају са Милановићем зато што их условљава.

Хрватски премијер је тада рекао и да му се не свиђа назив "стожер"(штаб) јер, како је објаснио, више подсећа на ратно него на време мира.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи