Мађарска неће изручити Хернадија

Суд у Будимпешти одбио је хрватски захтев за хапшење председника управе мађарске нафтне компаније Мол Жолта Хернадија. Хрватска полиција упутила је прошлог уторка службени захтев у седиште Интерпола за расписивањем потернице против Хернадија.

Суд у Будимпешти одбио је хрватски захтев за изручење председника управе мађарске нафтне компаније МОЛ Жолта Хернадија.

У кратком образложењу, суд је појаснио да је захтев издат у случају који је мађарско државно тужилаштво раније истраживало и закључило поступак, будући да у њему није пронашло елементе кривичног дела.

То значи да се хрватски захтев не може спровести, саопштио је суд, а пренела агенција Хина.

Надлежни судија додао је да је та одлука важећа само унутар мађарских граница и не тиче се надлежности других земаља, а на ту одлуку мађарског суда није могућа жалба.

Хрватска је прошле недеље издала међународну потерницу и европски налог за хапшење за Хернадијем, уз образложење да је шеф МОЛ-а осумњичен за давање мита бившем председнику хрватске владе Иви Санадеру за управљачка права у хрватској нафтној фирми ИНИ.

Хрватска полиција упутила је прошлог уторка службени захтев у седиште Интерпола за расписивањем потернице против Хернадија, а Интерпол је сутрадан објавио међународну потерницу за Хернадијем, против којег је загребачки Жупанијски суд, у одсуству, одредио истражни затвор због опасности од бега.

Истражни затвор против Хернадија тражила је хрватска Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала, пошто је Мађарска недавно одбила да Хернадију уручи позив за испитивање у Хрватској, а раније није желела сама да га испита, правдајући се заштитом националних интереса.

Жолт Хернади је наводно, као први човек мађарске нафтне компаније, приликом приватизације хрватске нафтне компаније подмитио тадашњег хрватског премијера Иву Санадера са 10 милиона евра да би МОЛ-у предао управљање Ином, иако је удео у власништву мањи од 50 одсто.

Пошто се није одазвао на позиве на саслушање у Загребу, хрватски суд је расписао за њим европску потерницу и потерницу Интерпола.

Мађарска влада стала је иза Хернадија, оптужујући хрватску владу за кршење закона Европске уније, а премијер и шеф дипломатије су из протеста отказали учешће на једном скупу у Дубровнику.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи