Читај ми!

Анализа закона, па одлука о Хрватској

Европска комисија ће анализирати измењени закон о европском налогу за хапшење који је усвојен у Сабору. Након тога одлучиваће да ли ће прекинути процедуру укидања санкција Хрватској.

Измењени закон о европском налогу за хапшење који је, под притиском те комисије усвојен у Сабору, анализираће Европска комисија која ће након тога одлучити да ли да прекине процедуру укидања санкција Хрватској.

Након што је Сабор јуче изгласао Закон о правосудној сарадњи у кривичним стварима са државама чланица Европске уније, популарно названог "Лекс Перковић", који ће на снагу ступити 1. јануара наредне године, огласила се портпаролка Европске комисије Мина Андрејева истакавши да је та комисија примила к знању саборску одлуку.

Она је, међутим, рекла да ће Комисија анализирати промену пошто закон буде објављен у "Народним новинама".

Приликом усвајања измењеног закона, у коме је избрисана одредба о ограниченој примени тог акта на кривична дела почињена после 7. Августа 2002. године, Сабор није прихватио предлог најутицајније опозиционе Хрватске демократске заједнице, која је тражила да примена закона почне одмах, уместо 1. јануара 2014.

"Европска комисија примила је на знање усвајање хрватског закона. Кад закон буде објављен у службеном листу, Комисија ће га анализирати и одлучити о могућим процедуралним корацима, укључујући и обуставу процедуре прописане чланом 39. хрватског приступног уговора", рекла је Андрејева.

Реч је о закону који је данима потресао хрватску политичку сцену, а тиче се хапшења и изручења особа које државе чланице ЕУ потражују због почињеног кривичног дела.

Хрватска је непосредно уочи прикључења ЕУ изменила поменути закон тако што је у њега унела одредбу којом је хапшење и изручење починилица кривичних дела било ограничено на период после 7. августа 2002. године.

То је за Европску комисију било неприхватљиво, па је на инсистирање потпредседнице те комисије и комесарке за правосуђе Вивијане Рединг донета одлука да се покрене процедура за санкционисање најмлађе, 28. Чланице ЕУ због непоштовања европских прописа.

Тако измењени закон заштитио је од изручења више особа, а међу њима и бившег функционера југословенске Удбе и хрватских тајних служби Јосипа Перковића, кога Немачка потражује због умешаности у организовање убиства хрватског емигранта и бившег директора ИНА Стјепана Ђурековића, 1983. године у Баварској.

Хрватски Сабор је истовремено са усвајањем измењеног закона одлучио да, на предлог владајућег СДП-а, на дневни ред стави формирање Истражне комисије која би требало да утврди зашто одговорни за убиство Ђурековића до данас нису санкционисани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи