Велики апетити мале Албаније

Идеја о стварању велике Албаније датира из 1878. године, а актуелна је и данас. Треба уклонити препреке које спречавају Албанце да живе на обједињеној територији, недавно је изјавио премијер Албаније Саљи Бериша. Београд је осудио Беришину изјаву, а званичници ЕУ нису реаговали.

Премијер Албаније Саљи Бериша недавно је изјавио да треба уклонити препреке које спречавају Албанце да живе на обједињеној територији.

Београд је осудио провокативну изјаву Берише, а званичници Европске уније нису реаговали.

Идеја о стварању велике, односно етничке Албаније, како Албанци називају пројекат обједињавања територија на којима живе, јавила се још 1878. године у декларацији Призренске лиге, а и данас је актуелна.

Недавном отварању тунела на траси аутопута Драч-Кукс-Приштина, албански медији посветили су велику пажњу, уз оцену да се ради о "тунелу уједињења".

Премијери Косова и Албаније, Хашим Тачи и Саљи Бериша, изјавили су тада да нема ничега што може да подели Албанце.

Решавање националног питања 

Пројекат велике Албаније на замаху добија после уставних промена 1974. године. Четрнаест година касније, Академија наука из Тиране објављује платформу за решавање албанског националног питања.

У њој је дефинисано да у првој фази, тамо где је могуће, треба створити нове албанске државе и аутономије на територији суседних држава, а у другој тражити њихово спајање са Албанијом.

"Те територије дефинисане су између два светска рата. Реч је о области Косова, дела Рашке, источне и јужне Црне горе, Западне Македоније и области Епира у Грчкој", рекао је историчар Чедомир Антић.

Жеља за стварањем велике Албаније, напомиње, не може се тумачити као јединствен и изолован случај као што се то, без аргумената, покушало приликом дефинисања статуса Косова и Метохије.

Онда се, како каже, са правом поставља питање и уједињавања других балканских народа, пре свих Срба са обе стране Дрине, који су већ живели у једној држави.

Тест за међународну заједницу

Беришина изјава и недавни немири у Приштини, када су уништавани аутомобили Еулекса, тумачи се као тест за међународну заједницу.

"Када су у питању Албанци са Косова, сада пошто су УНМИК ,Кфор и Еулекс за њих обавили посао ,они желе да их се ослободе и наставе сами путем, а какав би то пут могао бити подсетио нас је Саљи Бериша", рекао је професор Факултета политичких наука Предраг Симић.

Међутим, албански премијер је пре годину дана у интервјуу за РТС рекао да Албанци не размишљају о "великој Албанији", већ о "великој Европи".

"Било је политичких партија на Косову и Албанији које су за опцију уједињења. Али знате ли колико су гласова добијали на изборима. Тек неколико стотина у Албанији и на Косову", рекао је Бериша у септембру 2008. године.

Ново прекратање граница по жељи заговорника велике Албаније обухватило би пет држава и подстакло би, оцењују аналитичари, и друге балканске народе да траже уједињење са сународницима, што би потпуно дестабилизовало југоисточну Европу.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи