Хрватска ближе ЕУ

Хрватска близу решења пограничног спора са Словенијом. Постигнут напредак у реформи правосуђа и питањима везаним за бродоградњу, што омогућава наставак преговора за прикључење Европској унији, потврдио комесар за проширење Оли Рен.

Хрватска је остварила добар напредак у реформама и приближила се решењу граничног питања са Словенијом, што отвара могућност за завршетак приступних преговора с Европском унијом у првој половини следеће године, рекао је у Стокхолму комесар за проширење Оли Рен.

"Хрватска је направила добар напредак у реформама, на пример у реформи правосуђа и у питањима везаним за бродоградњу, што су важни услови за закључење преговора", рекао је Рен по доласку на неформални састанак министара спољних послова чланица ЕУ, преноси хрватска новинска агенција Хина.

"Ако се тај замах одржи и ако се убрзо одблокирају, приступни преговори могли би да буду завршени током прве половине следеће године", нагласио је Рен.

Министрима ЕУ у Стокхолму су се у суботу придружили и представници три земље кандидата за чланство- Хрватске, Македоније и Турске.

Рен је рекао да је он лично више од шест месеци посредовао између Словеније и Хрватске да би се пронашло решење и деблокирали хрватски приступни преговори, да су кроз та настојања приближени ставови двеју страна који су на почетку били доста удаљени и да сада влада позитивна политичка атмосфера.

Хрватски министар спољних послова Гордан Јандроковић такође је рекао да је решење спора са Словенијом близу и да је преостало да се пређе још "неколико корака".

"Вјерујем да ће Хрватска и Словенија врло брзо наћи решење којим ће обе стране бити добитнице", рекао је Јандроковић.

Он је додао да ће ову прилику искористити да би са својим колегама разговарао о напретку који је Хрватска остварила.

Истог је мишљења је и словеначки министар спољних послова Самуел Жбогар који је рекао данас да су врло близу договора.

"Направили смо велики посао последњих месеци, али је остало још пуно посла пред нама", рекао је Жбогар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи