Читај ми!

Опструкција истраге против посланика СДА?

СИПА ће обелоданити доказе да је Тужилаштво БиХ опструирало истрагу против посланика СДА Шемсудина Мехмедовића, осумњиченог за ратни злочин над Србима у Тешњу, рекао директор те полицијске агенције Горан Зубац.

Директор Агенције за истраге и заштиту (СИПА) у Босни и Херцеговини, Горан Зубац најавио је да ће обелоданити доказе да је Тужилаштво БиХ опструисало истрагу против Шемсудина Мехмедовића, посланика СДА, осумњиченог за ратни злочин над Србима у Тешњу.

Мехмедовића су припадници СИПА ухапсили у петак ујутро без налога тужиоца, али је после подне ослобођен јер Тужилаштво БиХ није хтело да прихвати захтев да му се одреди притвор. Из СИПА су у петак саопштили и да имају доказе да је Мехмедовић утицао на сведоке у истрази и претио истражиоцима СИПА.

"Ово је први случај да нам није одобрен ни захтев да извршимо претрес. Доставићу материјалне доказе и изјаве истражилаца о претњама СИПА које су им упућене, а четири месеца Тужилаштво БиХ неће да реагује. Зар је неко требало да буде убијен па да реагују", рекао је Зубац, обраћајући се члановима Заједничке комисије за одбрану и безбедност парламента БиХ.

Зубац је бањалучким Независним новинама рекао да СИПА није приватна агенција, тврдећи да он само не допушта да неко наруши принципе независности њеног деловања због чега ће инсистирати да се преиспита однос Тужилаштва БиХ и ове полицијске агенције.

"Неко ће морати да одговара зашто није прошао захтев за одређивањем предмета у овом случају. Полиција има право да лиши слободе свакога на 24 сата", рекао је Зубац одговарајући на примедбу члана парламентарне комисије Шефика Џаферовића (СДА) да је СИПА у случају Мехмедовићевог хапшења деловала и мимо знања и мимо налога Тужилаштва БиХ.

И Џаферовић је најавио да ће инсистирати да надлежне институције расветле овај случај.

"СИПА није приватна кућа Горана Зупца, али није ни Тужилаштво БиХ. Изаћи ћемо са доказима да су нарушили принцип независности, па се чак прелази и на терен националног", изјавио је Зубац.

Иначе, СДА Сулејмана Тихића захева парламентарну истрагу и утврђивање одговорности Зупца, због, како кажу, незаконитог хапшења Мехмедовића, заступника у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине.

"Тражимо да Савет министара БиХ до окончања истраге суспендује директора Зупца због тешке злоупотребе положаја", саопштила је СДА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару