Читај ми!

Хрватска, мало жена у власти

Подаци Државне изборне комисије Хрватске показују да мали број жена учествује у власти, али и да постоји тенденција пораста. Само једну од 20 жупанија воде жене, које воде и седам одсто градова и општина.

Од 20 жупанија само једна, Сисачко-мославачка, има жупаницу, од 555 градова и општина само 39 воде жене, тек петина места у жупанијама и у загребачкој Градској скупштини припала је дамама, подаци су који јасно показују да где је у Хрватској власт - ту жена нема.

Статистика Државне изборне комисије указује да су од 555 изабраних градоначелника и начелника 516, или готово 93 одсто, мушкарци, док је жена само 39 (седам одсто).

То је занемарљив пораст у односу на локалне изборе из 2009. године, када их је било 4,9 одсто, преноси агенција Хина оцену правобраниоца за равноправност полова Вишње Љубичић.

Четири жупаније, Бјеловарско-билогорска, Личко-сењска, Вировитичко-подравска и Дубровачко-неретванска, потпуно су "мушке" - од укупно 73 општине ниједном не управља жена.

У још пет жупанија, с укупно 123 града и општине, жене воде само по један град или општину, по два града или општине у четири жупаније имају градоначелнице или начелнице, пет је жупанија у којима по три града воде жене.

На врху листе према броју градоначелница и начелница су Загребачка и Приморско-горанска жупанија.

Подаци ДИП-а показују да од 39 локалних једница којима "шефују" жене већину, тачније 27, чине мање општине - градова је само 12, а и међу њима су ретки они с већим бројем становника (Сисак, Копривница и Книн).

Није се променио ни поредак жупанија с највећом и најмањом заступљеношћу жена у скупштинама, а подаци су још неповољнији кад се гледа заступљеност жена у већина градова и општина.

Заступљеност жена у власти, макар и споро, ипак се повећава и то из више разлога, наглашава Љубичић и подсећа да је један од њих обавеза поштовања квота према Закону о равноправности полова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару