Читај ми!

Од Естебана до Стевана преко пола света

Естебан је напустио Аргентину да би у Дучићевом граду, са својом бројном породицом започео нови живот. По професији стоматолог, сада живи од пољопривреде, а нови познаници у Требињу дали су му и ново име - Стеван.

Када је пре шест година први пут посетио Херцеговину, земљу својих предака, Аргентинац Естебан Миловић није ни помишљао да ће ту и живети. Међутим, почетком 2010. године, са супругом и шесторо деце, 46-годишњи Естебан напустио је Чиле у коме се, иако стоматолог, бавио пољопривредом.

Настанио се у Требињу и посветио се производњи воћа. Новопечени Требињац каже да је схватио да су људи овде вредни, земља и климатски, медитерански услови погодни за пољопривреду:

"Река Требишњица пружа идеалне услове за наводњавање и уз све то, овде је могуће развити воћарство на светском нивоу."

Естебан, односно Стеван, како га Херцеговци прекрстише, са четворицом рођака из Аустралије, Јужне Африке, Немачке и Америке, откупио је више од 50 одсто акција Пољопривредног добра "Попово поље" у Дубљанима надомак Требиња.

Јадранка Алексић, директорка фирме, објашњава да располажу са 60 хектара засада јабука, на којима је примењена најсавременија технологија, око 80 хектара винограда и огледним пољем са 3,5 хектара трешања. Производе продају на домаћем тржишту, али ускоро планирају и да извозе.

Поред Естебана Миловића, Требиње је широм отворило врата и другим инвеститорима. Градоначелник Требиња Славко Вучуревић истиче да будући инвеститори од градске администрације могу да очекују највеће погодности које се, пре свега, огледају у ослобађању од свих комуналних такси. Поред тога, по принципу јавно-приватног партнерства нуде изгађене хале за производне погоне.

Град на Требишњици, смештен у непосредној близини Дубровника и Херцег Новог, са преко 270 сунчаних дана у години, пружа скоро идеалне услове за пољопривреду, али и друге делатности, па је интересовање потенцијалних инвеститора за улагања све веће.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару