Читај ми!

Штрајк комуналних полицајаца у Атини

Због најновијих мера штедње грчке владе, комунални полицајци блокирали саобраћај у центру Атине.

Уз звуке сирена, комунални полицајци блокирали су саобраћај у центру главног грчког града Атине, у знак протеста због владиних мера штедње.

Полицајци су паркирали патролна кола и мотоцикле испред канцеларија владајуће Нове демократије и њеног социјалистичког коалиционог партнера ПАСОК-а.

Данашњим протестом почела је седмица планираних демонстрација против најновијих мера штедње у државном сектору, уз смањење броја наставника и особља локалне власти.

Општинске власти широм Грчке, укључујући и комуналну полицију Атине - централне општине главног града Грчке, обуставиле су рад на три дана, док су синдикати позвали на генерални штрајк од сутра.

Међународни кредитори су даље смањење јавног сектора Грчке поставили као услов да би јој одобрили нову траншу помоћи од 6,8 милијарди евра, у оквиру зајма од 240 милијарди евра.

Запослени у јавном сектору, мада им је у више наврата смањена плата и остали су без многих бенифиција, нису до ове године били на мети отпуштања.

Грчки парламент требало би да ове недеље гласа о новим мерама штедње што је први већи политички тест за конзервативног премијера Андониса Самараса, откако је Демократска левица прошлог месеца напустила владајућу коалицију, оставивши је са слабом посланичком већином.

Самарасова коалиција је обећала да ће до 2014. године отпустити 15.000 запослених у јавном сектору, а 12.500 пребацити на друга радна места, од којих ће већина бити на принудном одмору са платом смањемном за 25 одсто.

Грчка од 2010. године добија кредитну помоћ Међународног монетарног фонда и партнерских земаља из евро зоне, да би уравнотежила јавне финансије и отплатила државне дугове.

Мере штедње које је, заузврат, морала да уведе, изазвале су петогодишњу рецесију, сиромашење и нагли раст незапослености.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару