Читај ми!

Румунски министар осуђен због корупције

Министар саобраћаја Румуније Релу Фенекију осуђен на пет година затвора због корупције. То је први случај у историји Румуније да је неки министар осуђен док је на власти. Румунија се нада да ће показати ЕУ како озбиљно приступа борби са корупцијом.

Румунски министар саобраћаја Релу Фенекију осуђен на пет година затвора због корупције. Фенекију је, иначе, први министар у Румунији који је осуђен док је на власти.

Очекује се да ће ова пресуда показати Европској унији како Румунија озбиљно приступа борби с корупцијом. Пресуда се, иначе, односи на случај од пре десетак година, када је Фенекију управљао групом фирми које су, према оптужници, једној државној фирми испоручивале опрему која није задовољавала стандарде, извештава Ројтерс.

Румунски премијер Виктор Понта сменио је Фенекијуа са министарског положаја и сам преузео улогу привременог министра саобраћаја док се не изабере нови министар.

Изостанак напретка у борби са корупцијом и организованим криминалом у Румунији и Бугарској  имао је за последицу да су обе земље брижљиво надгледане у овој области од 2007. године, када су приступиле Унији и да им није омогућен приступ у Шенгенску зону.

Прошле године је на две године затвора, такође због корупције, осуђен бивши премијер Адријан Настасе, али је он пуштен након што је одслужио мање од половине казне.

Фенекију, који је члан Либералне партије постао је министар у левичарској Понтиној коалиционој влади 2012. године. Негирао је оптужбе и најављује жалбу Врховоном суду.

Фенекију је оптужен за то што је група фирми, којима је руководио између 2002. и 2005. године продавала државној компанији за одржавање енергетских постројења "СИСЕЕ Молдова" старе трансформаторе и другу опрему, произведену седамдесетих и осамдесетих година, као нове.

То је држави нанело штету од 7,5 милиона леја (2,2 милиона долара). Тужилаштво је објавило како није задовољно казном.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару