Читај ми!

Црна Гора, договор о измени Устава

Владајућа коалиција и део црногорске опозиције постигли договор о уставним променама у области правосуђа, што је један од услова за даљи напредак Црне Горе у европским интеграцијама. Демократски фронт тражи општи реизбор судија, као и да се уставним променама предвиди да кривична дела из области криминала не застаревају.

Црногорска власт и део опозиције договорили су измене Устава Црне Горе у делу правосуђа неопходне за даље придруживање земље Европској унији.

Уставни одбор задужен за уставне промене је после дужег времена гласовима владајућих партија, ДПС-а и СДП-а и опозиционих СНП и Позитивне Црне Горе договорио модел и потребну већину за избор државног тужиоца.

Већина за избор државног тужиоца је кључна тачка спорења између власти и опозиције чије ставове је покушала да приближи и Венецијанска комисија својим сугестијама.

Договорено је да се први наредни државни тужилац бира двотрећинском већином у скупштини, а да уколико то није могуће са већином од три петине, саопштено је после седнице Уставног одбора.

Против предложених решења били су представници најјаче опозиционе групације у скупштини, Демократског Фронта (ДФ) који су за строжи избор државног тужиоца, због, како је објашњено, лоших искустава и траума неделовања тужиоца.

Демократски фронт тражи општи реизбор судија, као и да се уставним променама предвиди да кривична дела из области криминала не застаревају. 

Уздржане су остале мањинске странке које су саопштиле да су спремне на договор, али уз услов да се уставним законом предвиди сразмерна заступљеност мањинских народа на правосудним функцијама. 

Рок за договор око уставних промена је 31. јул. Измене највишег правног акта у области правосуђа које би довеле до деполитизације правосуђа услов су Брисела за отварање преговарачких поглавља о владавини права и организованом криминалу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару