Кинези граде деоницу пута Бар-Бољаре

Црногорска влада прихватила понуду кинеских компанија "Си-си-си-си" и "Си-ар-би-си" за градњу деонице Смоковац-Матешево, аутопута Бар-Бољаре.

Кинеска компанија за телекомуникацију и инфраструктуру "Си-си-си-си"(Кина комјуникејшн констракшн компани) и њена ћерка фирма "Си-ар-би-си" градиће деонице аутопута Бар - Бољаре, саопштила је црногорска влада.

"Влада је оценила да је понуда кинеских компанија "Си-си-си-си" и "Си-ар-би-си" за приоритену дионицу Смоковац-Матешево, аутопута Бар-Бољаре, прво рангирана. Са њима ћемо наставити преговоре у циљу утврђивања коначних уговора о пројектовању, изградњи и уговора о финансирању", рекао је после седнице владе министар саобраћаја Иван Брајовић.

Компанија је понудила 809,6 милиона евра за градњу "приоритетне" деонице пута од Смоковца до Матешева у дужини од 42 километра.

Ускоро ће, по одлуци црногорске владе, уследити преговори о тексту уговора и кредиту са кинеском, државном Ексим банком о финасирању пута.

Брајовић је прецизирао да је реч о "преференцијалном, а не комерцијалном кредиту", кинеске државне банке, са одложеним периодом враћање од пет година, роком отплате од 20 година и фиксном годишњом каматном од два процента.

Кредитом ће, како је рекао, бити обезбеђено 688 милиона евра, док ће учешће државе у том пројекту износити 121,4 милион евра.

Министар финансија Радоје Жугић оценио је да градњом аутопута Црна Гора "улази у зону значајнијих и снажнијих стопа економског раста и излази из зоне непопуларних мера прилагођавања".

Саопштено је и да је за изградњу аутопута било више заинтересованих компанија из САД-а, Канаде, Турске, Пољске, Немачке, Италије.

Министри саобраћаја и финансија нису могли прецизније да саопште када ће почети градња деонице пута ка Србији, нити ко ће градити и финансирати остале траке пута.

Црногорска влада годинама без успеха покушава да нађе партнера за "највећи инфраструктурни пројекат", аутопут од Бара до границе са Србијом.

Тендер је расписан још 2009. године, када је изабран и инвеститор, хрватски конзорцијум "Конструктор". Свечаним пресецањем врпци, у присуству премијера две земље, исте године су почели радови, али се на томе стало.

Хрватски конзорцијум је за градњу пута понудио цену од 2,77 милијарди евра, али није доставио потребне гаранције па је влада 2010. раскинула концесиони уговор са том компанијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару