Читај ми!

Јосиповић: У октобру званично с Николићем

Председник Хрватске Иво Јосиповић најавио да ће највероватније у октобру посетити Београд где ће се први пут званично сусрести с председником Србије Томиславом Николићем. Јосиповић оцењује да су односи Србије и Хрватске ушли у другу, бољу фазу.

Први званичан састанак председника Србије и Хрватске Томислава Николића и Иве Јосиповића највероватније ће се одржати у октобру када би хрватски председик требало да посети Београд. Јосиповић је у интервјуу за агенцију Бета, рекао да су припреме за његову посету Београду у току.

"Наши тимови договарају састанак, највероватније ће тај састанак бити у десетом месецу", рекао је хрватски председник.

Хрватски и српски председник разговарали су јутрос на неформалном сусрету председника земаља из региона који је Јосиповић уприличио поводом уласка Хрватске у ЕУ.

Председник Хрватске изјавио је да његова земља остаје привржена наставку ширења Уније на све земље региона и да на путу европских интеграција неће блокирати суседе.

"Наш стратешки интерес је да све земље буду у ЕУ", рекао је Јосиповић.

Хрватски председник верује да ће, уз испуњавање критеријума, улазак Србије у Европску унију "можда бити бржи него што неки предвиђају".

Улазак Хрватске у Унију, оценио је Јосиповић, убрзаће процес решавања отворених питања између Србије и Хрватске попут границе на Дунаву, судбине несталих и повратка избеглица. 

Јосиповић је рекао да у Хрватској нема политике која би изгбеглима забранила да се врате, иако у пракси постоје проблеми, посебно када је реч о враћању имовине.

Када је реч о међусобним тужбама за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу, Јосиповић је рекао да се нада да ће "владе две државе наћи прави одговор и да ће можда тужба постати и беспредметна ако се друге ствари реше како би требало, посебно када је реч о несталима где је последњих месеци начињен значајан помак".

Хрватски председник је негирао да је у односима Загреба и Београда било "ледено доба" рекавши да је "постојала фаза када је дошло до захлађења, али на вербалном, не практичном нивоу".

"Драго ми је да смо ушли у другу, бољу фазу и на комуникацијском нивоу. То је наша заједничка одговорност, и политичара и медија и свих оних који желе добро грађанима с обе стране границе", рекао је Јосиповић.

Подсетио је да је имао одличну сарадњу с Борисом Тадићем, али није желео да пореди бившег и садашњег председника Србије.

"Поштујем избор грађана Србије и не бих поредио председнике. Одлично сам сарађивао с Тадићем, нема никаквог разлога да исто не буде с Николићем. Знамо да је један можда сплет несрећних изјава био разлог за нешто суздржанију комуникацију. Сад таквог разлога више нема и надам се да га неће бити ни с једне стране", нагласио је Јосиповић.

Састанак у октобру, закључио је Јосиповић, биће прилика да се и с председничког нивоа "погурају позитивни процеси".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару