Читај ми!

Додик: Југославија могла да буде у ЕУ

Шта нам је све ово требало, када смо могли као Југославија већ годинама и деценијама да будемо у ЕУ, упитао председник РС Милорад Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да му, као некоме који се сећа једне дивне земље која се звала Југославија, обавезно долази мисао и питање "шта нам је ово све требало када смо могли као таква заједничка земља да уђемо у ЕУ".

"Тамо смо могли да будемо већ годинама и деценијама, али судбина и историја су неумитне, имамо то што имамо", рекао је Додик за немачку државну АРД ТВ, пренели су босански медији.

Говорећи о европском путу бившких југословенских република, Додик је оценио да је "добро што је Хрватска чланица ЕУ, што су Црна Гора и Македонија раније већ добиле датуме за почетак преговора, а сада је и Србија добила неке условне датуме".

Што се евроспке перспективе БиХ тиче, Додик каже да то не подразумева промену њеног унутрашњег уређења, али је питање шта ће бити са Европом.

Он сматра да Европа очигледно није оно што је била пре пет година, те да има много дилема и изазова који људима нису јасни, али да је улога политичара у БиХ да отварају сарадњу са Европом.

Што се тиче БиХ, председник Српске је нагласио да је она рецидив у сваком смислу те речи да је настала или је одржана на начин на који се бивша Југославија распала.

"То значи да народи који су живели у бившој Југославији нису могли у свет, а у БиХ исте те народе који нису могли да живе у великој Југославији натерали су да живе заједно. То заједништво ни данас не функционише, без обзира на лепе жеље о томе како је лепо да сви будемо заједно и да имамо заједнички живот", истакао је Додик.

Он је додао да није спорно заједништво, али је споран начин на који се у том заједништву управља ресурсима, те мајоризација и прегласавање, а тенденције ка томе су веома видљиве.

Унутар БиХ, према његовим речима нема консензуса о њеном псотојању и "никада није заједнички договорено да три народа - Бошњаци, Срби и Хрвати остају да живе у БиХ".

"Они су овде натерани да живе заједно, то није била њихова одлука и зато није ни чудо што БиХ данас има огромне проблем", закључио је Додик. Сматра да се на простору БиХ дешава "незавршена ишторија".

"Дешава се насиље којим смо ми Срби утерани у БиХ, а не желимо да будемо у њој, или они који желе, желе да имају све и доминирају другима", додао је председник РС.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару