Читај ми!

Добродошлица Ангеле Меркел Хрватској

Ангела Меркел видео-поруком пожелела добродошлицу Хрватској у ЕУ. Хрватска треба још да напредује, посебно на подручју правне сигурности и борбе против корупције, поручила немачка канцеларка.

Немачка канцеларка Ангела Меркел пожелела је видео-поруком добродошлицу Хрватској у Европску унију, подсетивши да Хрватска треба још да напредује, посебно на подручју правне сигурности и борбе против корупције.

"Прекосутра ће Хрватска постати чланица Европске уније, која ће тада имати 28 држава чланица и радујемо се новој чланици", рекла је Меркел у редовној суботњој видео-поруци, коју преносе хрватски медији.

Немачка канцеларка је подсетила на процес приступања Хрватске ЕУ и честитала "што је заједно с нама прешла тај пут и што нам је успело да сад Хрватску примимо као нову чланицу".

Она је поручила да приступом ЕУ не престаје "политички рад", посебно у подручју "правне сигурности и борбе против корупције", и упозорила на потребу спровођења даљњих реформи у привреди и на тржишту рада.

Радујем се за 220.000 Хрвата који живе у Немачкој, јер сад ће они имати многе олакшице. ЕУ је значи не само добила додатних четири милиона додатних грађанки и грађана који живе у Хрватској, него ће и Хрвати у Немачкој од сада моћи да учествују на локалним и европским изборима и имаће многе административне олакшице, рекла је канцеларка.

Меркелова је подсетила на чињеницу да се Хрватска налази на подручју које је обухватала бивша Југославија и да је друга чланица ЕУ с тог подручја.

"То значи и да се држимо задане речи. Рекли смо да све земље западног Балкана имају перспективу приступа Европској унији. Пример Хрватске показује и да је тај пут дуг, јер од 2004. до 2013. представља дугачко временско раздобље", рекла је Меркелова.

"Све у свему - добро дошла Хрватска у Европску унију", закључила је немачка канцеларка своју видео-поруку.

Меркелова је отказала долазак на прославу у Загреб, што је изазвало изненађење у Хрватској, а јуче је објаснила да се "веома радује уласку Хрватске у ЕУ, али да је разлог њеног недоласка у Загреб на прославу згуснути распоред".

"Имам врло згуснут распоред. Прослава у Хрватској је у недељу касно увече, ако погледате мој распоред за понедељак видећете да ми је немогуће доћи", рекла је Меркелова на конференцији за новинаре након завршетка првог дана самита ЕУ у Бриселу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару