Читај ми!

Милановић: Никоме нећемо стајати на путу

Учинићемо све да нам се суседи што пре придруже у ЕУ, рекао хрватски премијер на свечаној седници Сабора поводом уласка Хрватске у Унију. Никоме нећемо стајати на путу, бићемо партнери, а не ментори и тутори, поручио Зоран Милановић.

Хрватски премијер Зоран Милановић поручио је суседним државама да ће Хрватска учинити све да се и оне што пре прикључе Европској унији.

"Свим нашим суседима могу да поручим да ћемо учинити све да нам се што пре придруже, поштујући правила која су строга, али предвидљива. Никоме нећемо стајати на путу, али нећемо бити ментори и тутори, јер смо то прошли и није нам се свидело, већ партнери", поручио је Милановић са свечане седнице Сабора поводом уласка у ЕУ, 1. јула.

Милановић је додао да је понедељак нови радни дан и да се ништа битно тог дана неће променити. "Али, све што ће следити после тог дана, отвара нову перспективу и један један нови свет за нас", нагласио је Милановић.

Указао је да више не може да буде изговора, стварних и нестварих непријатеља, те да је успех Хрватске више него икад у њеним рукама.

Уз подсећање на дуге преговоре које је имала Хрватска, Милановић је рекао да су вера и упорност биле јаче, иако се некад чинило да нема смисла.

"ЕУ је компликована, изузетно функционална и каткад дисфункционална. Она је пројект који води према добром. ЕУ није федерација, није савез држава на које смо некада навикли. Што се мене тиче, неће то ни бити, и што се тиче већине европских грађана то неће бити", поручио је хрватски премијер.

Милановић је истакао да су интереси Хрватске слобода и отварање граница, јер, како је рекао, само велики и јаки могу сами, затворени у своје границе.

"Мали не могу ништа него бити отворени, у контакту са светом и једино тако напредовати, бити сигурни, самостални, богатији", нагласио је премијер.

Суочавање са новим изазовима

Председник Сабора Јосип Леко поручио је да посао није готов, иако Хрватска у понедељак постаје 28. чланица ЕУ.

"Суочићемо се с новим изазовима, али уверен сам да ћемо као и досад показати сву потребну одговорност и веродостојност у изградњи заједничког европског дома и заједничке европске будућности", нагласио је Леко.

Свечаној седници поводом приступања Хрватске ЕУ, присуствовало је 350 гостију из политичког, јавног и друштвеног живота Хрватске, као и председници парламената Словеније и Мађарске и потпредседник Европског парламента Мигуел Ангел Мартинез.

Председик Иво Јосиповић доделио је Повељу Хрватске за успешно закључење ССП-а Хрватске ЕУ постхумно бившем премијеру Ивици Рачану, а Повељу за успешно вођење и завршетак преговора о придруживању с ЕУ бившој премијерки Јадранки Косор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару