Читај ми!

Самарас одбацио могућност ванредних избора

Због одлуке да изненада затвори државну медијску кућу ЕРТ што је изазвало масовне протесте, премијер Грчке Антонис Самарас одбацио могућност расписивања ванредних избора. Самарас поново стао иза одлуке да затвори ЕРТ и понуде да та кућа почне с делимичним емитовањем програма.

Премијер Грчке Антонис Самарас одбацио је могућност расписивања ванредних избора, због његове одлуке да изненада затвори државну медијску кућу ЕРТ, што је изазвало протесте гледалаца, запослених, опозиције и коалиционих партнера.

Самарас је поново стао иза своје одлуке да затвори ЕРТ и понуде да та кућа почне с делимичним емитовањем програма, јер сматра да је то начин да Грчка покаже да озбиљно схвата спровођење реформи и мере штедње које прописује пакет међународне помоћи.

Ипак, сукоб између премијера и његова два коалициона партнера левог центра, око тога када и како обновити рад јавног сервиса, појачао је политичке несугласице, само годину дана после избора у тој земљи.

"Ако неко наивно верује да може да нас доведе у изборну дилему, нека се не заварава", рекао је Самарас на састанку своје конзервативне странке Нова демократија на Пелопонезу.

Самарас је понудио компромисни предлог којим би била избегнута криза настала због затварања државне медијске куће ЕРТ, али су тај предлог одбила оба његова коалициона партнера.

То је најпре учинила социјалистичка партија ПАСОК, а затим и Демократска левица.

Такође, обе странке желеле би да избегну превремене изборе, иако је лидер ПАСОК-а Евангелос Венизелос изјавио да се не плаши избора, пренео је Ројтерс.

Самарас је за понедељак сазвао састанак са својим савезницима, који се залажу за хитно поновно пуштање у рад ЕРТ-а.

Грчки премијер, који је тврдио да је ЕРТ превише корумпирана да би могла да опстане, у уторак је, затварањем те државне медијске куће, ризиковао да погорша односе са својим коалиционим партнерима, који су се противили том потезу.

Социјалисти и умерене левичарске партије у коалицији су се успротивили затварању ЕРТ и одбили да разговарају о било каквим плановима за реформе уколико тај медиј не буде поново отворен.

Затварање ЕРТ је такође изложило владу оптужбама медијских група у Грчкој и иностранстрву за ауторитаризам.

Запослени у ЕРТ и новинари већ данима протестују после владине шокантне одлуке у уторак да се, само неколико сати после доношења владиног прописа, затвори та државна радио-телевизија и отпусти њених 2.500 радника како би се уштедео новац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару