Геј параде у Хрватској и Словенији

Одржана до сада најбројнија Поворка поноса у Загребу. Учествовало око 12.000 људи. Међу њима били и шефица дипломатије Весна Пусић и супруга премијера Сања Милановић. Параде у Љубљани и Марибору подржали председник Словеније и градоначелник Љубљане.

Више хиљада грађана, међу којима и шефица дипломатије Весна Пусић и супруга премијера Сања Милановић, учествовало је на 12. геј паради у Загребу која је одржана под слоганом "Ово је земља за све нас". Поворке поноса одржане и у Љубљани и Марибору.

Организатори су саопштили да је у Поворци поноса било око 12.000 грађана што је чини најбројнијом до сада.

Скуп који је обезбеђивало стотинак припадника специјалне полиције прошао је без инцидената.

Учесници Поворке поноса, окићени заставама дугиних боја и наоружани пиштаљкама, кренули су од Трга жртава фашизма, преко главног градског Трга бана Јелачића, централним градским улицама до парка Зрињевац где је одржан пригодни програм.

Током проласка колоне, на чијем је челу био истакнут транспарент "Ово је земља за све нас", грађани су учеснике поворке поздрављали махањен и аплаузом.

Окупљени су носили транспаренте међу којима и "Данас педер, сутра супруг", "Љубав је заувек", "Поворка поноса", "Не бој се, фобије су излечиве ", "Деца педера поносна су деца" и "Толеришеш ли ти мене, толеришем ја тебе".

Подршку Загреб прајду дале су бројне хрватске јавне личности, посланици владајуће коалиције, као и ЛГБТ активисти из других држава, међу њима и из Србије.

Поворка се одржава дан пошто је конзервативна грађанска иницијатива "У име породице", коју подржава Католичка црква у Хрватској, поднела Сабору готово 750.000 потписа грађана за расписивање референдума којим би се Уставом Хрватске брак дефинисао само као заједница различитих полова.

Један од организатора Марко Јурчић из Загреб прајда рекао је новинарима да Устав не треба мењати, јер он не дели људе на мање или више вредне.

"Од Владе тражимо достојанство и правну заштиту наших породица и наше деце", нагласио је Јурчић.

Министарка спољних и европских послова Весна Пусић рекла је новинарима да даје подршку геј паради као једном од најистакнутијих облика борбе за грађанска и људска права што је веома важно у условима када постоје идеје да би се можда требала укинути права мањина.

Супруга премијера Зорана Милановића, Сања Милановић, изјавила је да је дошла из солидарности и као грађанка, јер не воли стигматизацију.

И ове године организатори су прогласили хомофренда и хомофоба године, па је тако фронтмен групе Хладно пиво Миле Кекин понео прву титулу, док је загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић проглашен хомофобом године.

Протекле суботе одржана је геј парада и у Сплиту, а у поворци у којој је први пут учествовао градоначелник Сплита било је око 500 учесника.

Парада и у Словенији

Данашња парада поноса у Љубљани почела је у Метелкова граду у центру места, наставила се по градским улицама и завршила концертом на Конгресном тргу.

Неколиоко стотина учесника параде под паролом "Слобода и солидарност", праћени музиком са заставама, звиждаљкама и транспарентима захтевало је једнакост истополно опредељених и других маргиналних група у које се убрајају и економски неравноправни грађани.

Учеснике параде су свим присуством и обраћањем подржали и градоначелник Зоран Јанковић и председник државе Борут Пахор.

Парада поноса одржана је и у другом по величини граду Марибору.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару