Читај ми!

Поново "ЈМБГ протести“ у Сарајеву

Више хиљада незадовољних грађана из целе БиХ мирно је протестовало у центру Сарајева, захтевајући доношење закона о ЈМБГ. Организатори дали рок до 30. јуна за закон о матичним бројевима. Савет за имплементацију мира тражи хитно решавање проблема са закононом о матичном броју.

Организатори данашњег протеста пред Парламентарном скупштином БиХ у Сарајеву дали су тој институцији рок до 30. јуна да донесе закон о јединственом матичном броју грађана (ЈМБГ) и саопштили да је званични део протеста завршен.

Организатори су, како јављају медији у БиХ, одлучили да позову демонстранте да се повуку, наводећи да су преостали учесници протеста остали спонтано пред зградом Парламентарне скупштине БиХ.

Ова одлука је, како кажу, донета да би парламентарци могли да "у миру донесу нови закон" о ЈМБГ.

Организатори су упозорили и да ће, ако се овај захтев не испоштује, одржати нове протесте после 30. јуна.

У међувремену, аутомобилски и трамвајски саобраћај у Сарајеву је оспособљен на градској саобраћајници испред зграде институција БиХ, где од поднева трају протести више хиљада грађана БиХ, углавном младих људи.

После званичног завршетка протеста у 16 сати, учесници су из организације позвани да остану на тргу ако желе, наводећи да их полиција неће у томе спречавати.  Већина учесника протеста тако је одлучила да и после 16 сати остане на тргу.

Организатори су, такође, позвали демонстранте да се и наредних дана, симболично у пет до 12 сати, окупљају на истом месту и постављају захтеве властима.

Захтеви које су данас изнели демонстранти су доношење закона о ЈМБГ и оснивање државног фонда солидарсноти, у који би се сливало 30 одсто новца од плата чланова парламента и министара.

Још један захтев је да учесници протеста не буду кажњавани.

Демонстранти су прочитали и јавно писмо упућено високом представнику у БиХ Валентину Инцку, у којем се, између осталог, наводи да не прихватају привемена решења у вези са законом о ЈМБГ, "импровизацију правних норми и лакрдију законодавног система".

Управни одбор ПИЦ-а одлучио је раније данас да власти БиХ треба да под хитно пронађу решење за доношење закона о ЈМБГ-у и да високи представник међународне заједнице по овом питању не треба да користи Бонска овлашћења и намеће закон.

Учеснике протеста подржао је и шеф делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен.

Мирне демонстрације су део демократског политичког процеса, грађани имају право да се њихов глас увек чује, а јавне институције морају бити одговорне сваког дана у години, поручио је он.

Више хиљада незадовољних грађана из целе БиХ мирно је данас протестовало у центру Сарајева, али и у другим градовима БиХ, захтевајући доношење закона о ЈМБГ и решавање бројних других проблема који оптерећјују БиХ.

Међу учесницима протеста у Сарајеву били су студенти, таксисти, пензионери и незапослени, који су носили транспаренте са натписима "Када неправда постане закон отпор постаје дужност", "Дајте им идентитет повећаћемо наталитет" и "За слободу и за правду срушићемо сваку владу".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару