Читај ми!

Врх поплавног таласа на југу Мађарске

Дунав расте у подручјима јужно од Будимпеште због чега је више од 1.000 мађарских војника померено са севера на југ земље ради спровођења заштитних мера. Мађарски министар одбране најавио да ће понудити помоћ Србији.

Ниво Дунава данас је наставио да расте у подручјима јужно од Будимпеште због чега је више од 1.000 мађарских војника померено са севера на југ ради спровођења заштитних мера, а мађарски министар одбране најавио да ће помоћ понудити Србији.

У близини границе са Србијом ниво воде рано јутрос порастао је на 9,67 метара у граду Баја и 9,21 метара у Мохачу, пренела је агенција МТИ.

Мађарски министар одбране Чаба Хенде рекао је да ће мађарска влада понудити око 1.000 својих војника за помоћ у заштити од поплава свом јужном суседу Србији.

Ниво воде у селу Тас у раним јутарњим сатима износио је 9,08 метара и 8,89 метара у Пакшу, саопштио је директорат за воде мађарског министарства унутрашњих послова.

Пошто је ниво Дунава опао на северу, око 1.200 мађарских војника уз специјалну опрему и хеликоптере Ми-8 и Ми-17 померени су на југ да би помогли на речним секцијама између градова Дунафолдвар и Мохач, саопштило је мађарско министарство одбране.

Пошто је ниво воде достигао свој врхунац у Будимпешти у недељу увече од 8,9-8,92 метара, река је почела да опада, али је ипак у понедељак увече измерено 11 центиметара изнад рекордног нивоа из 2006. године и заштитне мере у том подручју су још на снази, казали су званичници.

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да ће влада данас започети процену штете од поплава и да ће направити план за рашчишћавање после поплава.

"Још увек имамо дан и по до два тешка дана пред нама, али кад то прођемо, бићемо близу тога да поднесемо успешан извештај", рекао је мађарски премијер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару