Читај ми!

Додик: БиХ је на вештачком дисању

Босна и Херцеговина се не може градити на ароганцији према Републици Српској и може опстати само као заједница три народа и две територијалне јединице, истакао председник Републике Српске Милорад Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се БиХ не може градити на ароганцији према Републици Српској и да она може опстати само као заједница три народа и две територијалне јединице.

Одбацивши оптужбе да он руши БиХ Додик је за сарајевску телевизију ТВ1 рекао, да је БиХ већ дуго на издисају и на вештачком дисању и да он може једино да ради на афирмацији дејтонске БиХ.

"Превише је мешетара странаца који су охрабривали оне који су желели да уведу и нешто више. Они се никада нису довољно удаљили из БиХ и препустили је домаћим снагама, већ су гурали неке своје интересе и инсистирали на концепцији која другима не одговора", истакао је Додик.

Како су пренели бањалучки медији, Додик је, говорећи о непостојању трајног решења за издавање јединственог матичног броја грађана за новорођене у БиХ, рекао да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да треба пратити ту логику, односно да ентитети треба да имају свој аутентичан број.

"Зашто се задржавамо годину дана на том питању? Да ли неко очекује да ми одустанемо од Устава? БиХ мора да има јасну структуру. Неки мисле да на матичном броју могу да разграде дејтонску БиХ. Зашто је проблем да Република Српска има свој број ? Треба примиенити право и неће бити проблема, а интерес Српске је њен правни положај", поручио је Додик.

На питање да прокоментарише критике неких страних амабасада на његов рачун, Додик је рекао да "ударац" БиХ, ако постоји, није направио он, већ странци.

"Не може овде туђа памет нешто помоћи. Зашто идемо у канцеларије странаца и питамо шта да радимо? Да би БиХ имала легитимитет, онда мора да постоји споразум страна, а то су два ентитета", рекао је Додик.

Према његовим речима РС није против постојања, на пример, Суда БиХ који ће доносити одлуке, али је проблем у проширеним надлежностима које желе да се наметну.

"Ту су мешетарили странци и зато се сада то показује као рак рана овог друштва", истакао је председник РС.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару