Читај ми!

Мађарска, евакуација 2.000 људи

Због претњи изливања Дунава, Влада Мађарске наредила евакуацију из предострожности око 2.000 становника у Ђерујфалу у северозападном делу земље. Премијер Виктор Орбан упозорио да Мађарској прети највећи поплавни талас у историји.

Премијер Мађарске Виктор Орбан саопштио да је мађарска влада наредила евакуацију из предострожности око 2.000 становника Ђерујфала у северозападној Мађарској због претњи изливања Дунава.

"Насипи у том месту одолевају, али је притисак воде толико јак, да смо одлучили да наредимо евакуацију", рекао је Орбан за агенцију МТИ.

Обран је упозорио да ће се Мађарска суочити с највећим поплавним таласом у својој историји и да треба да се припреми за најгоре.

"Нажалост, водостај Дунава измерен на граници већ је премашио максимални ниво свих времена", рекао је Орбан на конференцији за новинаре у граду Ђер.

Како је истакао, највише људи за одбрану од поплава размештено је у критичном подручју рукавца Мосон код Ђерујфала.

Дунав је јутрос достигао 8,79 метара у оближњим Нагибајчу, што је за четири центиментара изнад претходног рекордног водостаја.

"Треба да се припремимо за најгоре", рекао је Орбан и замолио Мађаре да буду кооперативни у напорима да се спречи катастрофа, мада је већ највећи број снага за ванредне ситуације упућен у критичне делове земље.

Агенција АФП истиче да је око 10.000 људи, укључујући и мађарске војнике, радило током ноћи и јутра да би ојачали заштитни насип дуж око 700 километара обале Дунава.

Мађарски министар одбране Чаба Хенде је изјавио да је близу 4.200 војника размештено на девет локација, док око 5.400 чека у приправности.

Мађарске саобраћајне власти су прошириле ограничења у ваздушном саобраћају како би помогле у напорима за спречавање поплава дуж Дунава на северу Мађарске.

Од данас у 18 сати забрањено је коришћење ваздушног простора изнад градова Тат и Естергом и околине, као и изнад подручја од три километра са обе стране Дунава у близини границе са Словачком.

Забрана ће бити на снази до 21 час у понедељак. Из забране су изузети летови спасилачких и медицинских служби, одбране и полиције.

У Будимпешти на острву Маргит, које је од уторка затворено, до сада је постављено 500.000 врећа с песком, изјавио је градоначелник мађарске престонице Иштван Тарлош.

Водостај Дунава у Будимпешти је данас око поднева износио 795 центиметара и очекује се да достигне максимум од 885 центиматара у понедељак ујутро. Досадашњи рекорд од 860 центиматара забележен је 2006. године. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару