Читај ми!

Сарајево, полиција пробила блокаду

Блокада зграде парламента у Сарајеву окончана у раним јутрањим часовима, пошто су специјалне полицијске снаге пробиле обруч грађана незадовољних због тога што није усвојен Предлог закона о јединственом матичном броју. У згради је било око 1.500 људи, од чега око 350 странаца.

Зграда парламента БиХ рано јутрос је деблокирана, а посланици и неколико стотина учесника међународног банкарског скупа напустили су просторије највишег босанскохерцеговачког законодавног тела.

Блокада је окончана после договора са високим представником УН за БиХ Валентином Инцком о евакуацији страних држављана, пише Klix.ba.

Када су озлојеђени грађани најавили да ће током целе ноћи остати пред зградом парламента, власт је прогласила кризу талаца и у Источно Сарајево упућени су припадници Специјалне јединице полиције Републике Српске. 

Странци, око 350 учесника Скупштине Европског фонда за Југоисточну Европу изашли су на главни улаз зграде парламента, а полиција је направила кордон и демонстрантима онемогућила прилаз улицама са задње стране здања и из зграде су изашли и сви "заробљени" босанскохерцегочки парламентарци.

У разговорима са Инцком демонстранти су затражила да им се "чврсто обећа" да ће он покренути питање коначног решавања проблема званог Закон о јединственом матичном броју (ЈМБ) и сазивање седнице Већа за имплементацију мира.

Протести у Сарајеву покренути су због случаја тромесечне бебе Белмине Ибришевић из Доње Ораховице код Грачанице, којој је хитно било потребно издавање ЈМБ-а и пасош за одлазак на лечење у иностранство.

Под притиском медија и јавности Веће министара је донело привремено решење да јој се изда ЈМБ, али родитељи и грађани нису били задовољни привременим решењем које су називали "мазањем очију".

Српски учесници конференције

Више од 350 страних држављана, међу којима девет српских, који су због демонстрација испред Парламента БиХ у Сарајеву остали заточени у Парламентарној скупштини где су учествовали на Међународној конференцији Европског фонда за ЈИЕ, рано јутрос су евакуисани, а у деблокади је помогла Амбасада Србије у БиХ.

У групи од 350 страних држављана заточених у ПС БиХ, било је девет држављана Србије, представника Комерцијалне банке, Банке Интеса и Чачанске банке, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Одмах по добијању информације и молбе за помоћ, са којом се Амбасади Србије у БиХ обратио заточени представник Комерцијалне банке Александар Грабовац, Амбасада је предузела све неопходне мере за пружање помоћи нашим држављанима.

Евакуација српских и других страних држављана започела је јутрос око четири сата, тако да су представници банака из Србије већ пола сата касније били у хотелима у којима су претходно због учешћа на скупу имали резервисан смештај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару