Читај ми!

Договор хрватске владе и синдиката

Влада Хрватске прихватила споразум о промени висине плата запослених у државним и јавним службама.

Хрватска влада је на данашњој седници прихватила споразум о промени висине плата и запослених у државним и јавним службама, који је у уторак, дан пред најављени и отказани штрајк, договорен са синдикатима запослених у државним и јавним службама.

Споразум који су у уторак на састанку парафирали министарство рада и пензионог система и десетак синдиката јавног сектора који су претили штрајком, требало би да буде потписан наредне седмице, што је договорено на том састанку.

По том договору плате запослених у државним и јавним службама могу расти кад Хрватска оствари привредни раст три узастопна квартала и кад буџетски мањак буде мањи од три одсто бруто друштвеног производа. Осим тога, гарантовано је да ове године нема смањења плата за ту категорију запослених.

Министар рада Мирандо Мрсић изјавио је да су парафирањем споразума прекинуте све активности за штрајк јавних и државних служби, рекавши да су тим споразумом постављени нови начини договора.

"Споразум не значи одгођени синдикализам, него јасно одређује да ће плате моћи да расту кад у држави буде боље економско стање", рекао је Мрсић, изразивши наду да ће потписивању предвиђеном за наредну седмицу приступити сви синдикати који су учествовали у преговорима.

Министар је оценио да су "преговори са синдикатима били тешки, без победника и поражених и да су гарант доброг социјалног дијалога у будућности".

Оценивши договор у уторак као успех Мрсића и синдикалних лидера, премијер Зоран Милановић изјавио је да моменат у коме ће бити могуће повећати плате неће бити моменат за славље него за задовољство. "Плате сада не могу бити веће, али би се то могло десити и пре него што синдикати очекују", рекао је премијер.

Разлог за најаву штрајка у државним и јавним службама у којима је укупно 240.000 запослених, било је смањење бруто плате за три одсто, чему су претходила укидања бројних привилегија, од регреса до пригодних исплата за Божић и јубиларних награда.

Штрајк је требало да почне 5. јуна и њему се у наредним данима прикључивало све више запослених, али је након неколико дана неуспешних преговора, 4. јуна парафиран споразум.

Једини синдикални лидер који се сада буни и који није парафирао споразум је Вилим Рибић, шеф Матице хрватских синдиката који се због својих потеза и ставова нашао на удару својих умеренијих колега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару